FIJASKO Drugi upisni rok u Srpskoj: Mladi neće ni na Bogosloviju

Izvor: Blic, 12.Sep.2017, 11:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FIJASKO Drugi upisni rok u Srpskoj: Mladi neće ni na Bogosloviju

I nakon popravnog na univerzitetima u Istočnom Sarajevu i Banjaluci ostalo je još 2.000 slobodnih mesta, čak i na pravu, stomatologiji i bogosloviji.

U Istočnom Sarajevu indeks je u septembru dobilo samo 265 studenata, na fakultetima je ostalo skoro hiljadu slobodnih mesta, pa najavljuju i treći rok.

Na Univerzitetu u Banjaluci situacija je tek za nijansu bolja: u drugom roku na 16 fakulteta biće upisano 376 brucoša, a više od 1.000 mesta ostaće nepopunjeno. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Kada se saberu rezultati iz oba upusna roka, svako treće mesto u amfitatrima će ove akademske godine ostati prazno. Situacija će biti još tužnija nakon što se studenti koji ispunjavaju uslove za to prepišu na univerzitete u Austriji, što je praksa već godinama.

Prema podacima studentskih službi u Banjaluci je najviše slobodnih mesta, čak 168, ostalo je na Prirodno-matematičom fakultetu, te na Poljoprivrednom (134) i Filološkom fakultetu, gde je u drugom roku upisano samo 17 budućih agronoma, a prazna ostala 123 mesta.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu nakon prvog i drugog upisnog roka ima ukupno 1.359 brucoša, a na konkursu je odobren upis 2.340 studenata.

- Ostalo je slobodno 981 mesto, od čega 159 za finansiranje iz budžeta, 607 za sufinansiranje, 126 za vanredne studente, te 89 slobodnih mesta za strane državljane. Do kraja sedmice biće raspisan konkurs za treći upisni rok – pojašnjava portparolka Univerziteta Jelena Košarac.

Na oba javna univerziteta mesta ima na skoro svim fakultetima i studijskim programima. Izuzetak su jedino medicinski fakultet, gde su popunjena mesta za buduće lekare, ali mesta ima za stomatologe u Istočnom Sarajevu, odnosno za studijski program zdravstvene nege u Banjaluci. Sva mesta su popunjena na banjalučkom Fakultet za bezbednost.

Prazan i Rudarski fakultet

Najmanje studenata i u ovom roku, svega sedmoro, upisano je na Rudarski fakultet u Prijedoru.

Najviše slobodnih mesta u Istočnom Sarajevu ostalo je na Filozofskom fakultetu, i to 225, na svim smerovima na kojima se obrazuju budući profesori, uključujući engleski i kineski jezik. Na Pravnom fakultetu u Bijeljini i Palama slobodno je ukupno 111 mesta.

Među šampionima je i Saobraćajni fakultet u Doboju, gde je preostalo 106 slobodnih mesta.

Mesta ima i na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Foči, ali samo za 28 studenata, koji su spremni da sami plaćaju školovanje. Takvih nema, kako nezvanično saznajemo i zato što ni u crkvi nema slobodnih radnih mesta.

U Banjaluci je najviše mesta, čak 168, ostalo na Prirodno-matematičkom fakultetu. Prati ga Poljoprivredni fakultet, gde je upisano svega 16 budućih agronoma, a ostala 134 mesta. Na Filološkom je upisano svega 17 budućih profesora, pa su 123 mesta upražnjena.

Katastrofalni rezultati prijemnog

Priličan broj slobodnih mesta, 99 u Banjaluci i 59 u Istočnom Sarajevu, ostalo je na elektrotehničkim fakultetima. Zainteresovanih maturananta je bilo, pogotovo za smerove vezane za IT tehnologije, ali njih oko 40 odsto nije prošlo na prijemnom.

Na elektrotehnici u Banjaluci je primljeno 56 studenata, dok je “ispod crte” ostalo njih 32, koji nisu uspeli da reše ni trećinu zadataka. Neki su čak imali samo jedan ili nijedan bod.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.