Izvor: Blic, 23.Feb.2018, 10:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drastičan pad starosne granice ZAVISNIKA: U Mostaru se leči 165 ljudi, DROGU uzimaju već sa 14 godina

Starosna granica ulaska u svet zavisnosti, nažalost, drastično se spušta. Pre rata mladi su eksperimentirali sa 17 ili 18, a danas već sa 14 ili 15 godina. Droga ne bira, a zavisnost se razvije do 25. godine.

Proces oporavka

Rečeno je to juče u Mostaru, na skupu u organizaciji Udruženja za resocijalizaciju bivših zavisnika „Proslavi oporavak“ i Centra za prevenciju i izvanbolničko lečenje Mostar, koji je okupio predstavnike zdravstva, centara za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << socijalni rad, policije i službi za zapošljavanje.

Tom prilikom predstavljen je i trogodišnji regionalni projekat „Biram oporavak“, koji će do kraja 2019. godine, u partnerstvu sa Svetskom federacijom protiv droge (WFAD), biti realizovan u BiH, Srbiji i Crnoj Gori, prenosi Avaz.

Njegov cilj je unapređenje servisa za osobe s problemom zavisnosti, posebno iz manjih sredina, te povezivanje svih aktera unutar zajednice da bi se zajedničkim naporima podržale osobe u procesu oporavka.

Direktor Centra za prevenciju i izvanbolničko lečenje zavisnosti Mostar Siniša Skočibušić istakao je da je u njihovom registru evidentirano 940 osoba koje su lečene od zavisnosti, od toga samo u decembru 2017. njih 165 bilo je na svakodnevnoj terapiji.

Zdravstvena slika

- Nema nijedne opštine u HNK bez zavisnika koji su uključeni u tretman. Nažalost, ima puno onih iz udaljenih mesta koji se ne mogu organizovati da dođu na tretman i potrebno je saznati načine da se i oni uključe u zdravstveni sistem - kazao je Skočibušić i dodao da se kroz navedeni projekt želi pomoći ovim osobama da se što bolje rehabilituju da bi što uspešnije funkcionisale nakon što postignu zadovoljavajuću zdravstvenu sliku.

Konkretno ovaj projekt, dodao je Skočibušić, pružiće im i podršku pri zapošljavanju, a pomoći će im i boljem uključivanju u društvenu zajednicu.

Besplatna telefonska linija

Predsednik Udruženja „Proslavi oporavak“ Borislav Goić je kazao da se na problem zavisnosti mora odgovoriti multidisciplinarno te da se regionalnim projektom „Biram oporavak“ želi podići svest o problematici zloupotrebe droga i njihovoj štetnosti. Goić je kazao da su do sada u sklopu aktivnosti projekta uspostavljeni besplatna i anonimna telefonska linija 0800 28 000, internet-stranica www.biramoporavak.com te besplatno savetovalište za problematiku zloupotrebe droga, gde svi zainteresovani mogu dobiti pomoć, savet i više informacija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.