Dobra iskustva sa novim zanimanjima u Gradiški: Škole uvažile potrebe tržišta i želje učenika

Izvor: Blic, 11.Sep.2017, 21:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobra iskustva sa novim zanimanjima u Gradiški: Škole uvažile potrebe tržišta i želje učenika

U tri gradiške srednje škole od ove godine školuju učenika za nekoliko novih zanimanja u skladu sa potrebama i željama učenika.

To su tehničari CNC tenologije, ugostiteljski te matematičko-informatički tehničari.

U Srednjoj stručnoj i tehničkoj školi upisano je sedam odeljenja sa ukupno 158 učenika, među kojima je jedno odeljenje ugostiteljskih tehničara. Radi se o novom zanimanju za koje je vladalo veliko interesovanje, ali je mesta bilo samo za 24 učenika.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Darko Golić, direktor ove škole kaže da su se oni za izučavanje novog zanimanja opredelili na osnovu potreba tržišta, rezultata nakete u završnim razredima osnovnih škola i razvojnih projekcija ove sredine.

- Turizam i ugostiteljstvo, zajedno sa poljoprivredom uključujući i prerađivačku industriju u oblasti prehrane, čine osnov našeg obrazovnog procesa. Zato smo se, iz veoma praktičnih razloga, opredelili za navedene struke i zanimanja, jer nakon završetka školovanja naši učenici imaju realne šanse za zaposlenje – rekao je Golić.

Inače, u Srednjoj stručnoj i tehničkoj školi, osim ugostiteljskih tehničara upisano je još šest odeljenja ekonomskih, poljoprivrednih, medicinskih i poslovno - pravnih tehničara, te dva odeljenja vrtara, voćara, vinogradara i kuvara.

Tehnička škola iz Gradiške od ove godine školuje tehničare CNC tehnologije, jer na tome insistiraju preduzeća iz sektora privrede.

Tehničari CNC tehnologije, naglašava Vlado Tomić direktor ove škole, dve godine imaće zajedničke osnove sa mašinskim tehničarima kompjuterskog konstruisanja i mehatronike.

- Imamo dovoljno vremena da kvalitetno, uz pomoć privrednih kolektiva i loklane uprave, opremimo školske radionice. Nova zanimanja u skladu sa modernim tehnologijama su naša budućnost i tome se moramo što pre prilagoditi. Tako ćemo obrazovati kadrove za industriju i rad, a ne spiskove nezaposlenih – smatra Tomić.

Napominje da je interesovanje za tehničare CNC tehnologije bilo veliko i da su već u prvom upisnom roku popunili odeljenje većinom vukovcima i odlikašima. On veruje da postoji velika potreba na tržištu rada za tim zanimanjem prihvatljivim i ženama.

Novom izazovu za upis učenika u skladu sa njihovim željama i potrebama tržišta nisu odoleli ni u Gimanziji.

U ovoj ustanovi upisali su prvi put odeljenje matematičko-informatičkog smera. Vesna Krunić, direktorica Gimanzije kaže da su učenici tokom poslednjih nekoliko godina, u svojim prijavama navodili ovo zanimanje kao veoma poželjno.

- Nismo do sada bilo u mogućnosti da tome udovoljimo. Međutim, od ove školske godine imamo kadrovske, tehničke i druge potencijale da svoj upisni plan uskladimo sa obostranim potrebama i to smo učinili – istakla je ona.

Dane Malešević, ministar prosvete RS, podržava uvođenje novih zanimanja u gradiškim školama, ali i ostalim u Republici Srpskoj.

- Neophodno je unapređenje kvaliteta srednjeg stručnog obrazovanja. Zato ćemo napraviti akcioni plan sa prioritetima u skladu sa Strategijom razvoja obrazovanja RS – kaže Malešević.

Budućnost u obrazovanju, napominje resorni ministar, verovatno će doneti zanimanja u oblasti informacionih tehnologija i alternativnih izvora energije, globalnoj trgovini, medijima, biotehnologiji.

Inženjeri zaštite na radu

Visoka škola “Primus”, jedina visokoškolska ustanova u Gradiški uvela je studijski program “Zaštita na radu” kao novo inženjersko zanimanje. Interesovanje studenata iz RS, FBiH i susedne Hrvatske je veliko, navode u ovoj školi, napominjući da to potvrđuje opravdanost njihovog opredeljenja za školovanje budućih inženjera zaštite na radu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.