DUGAČAK SPISAK PREKRŠAJA Zakone krši svaka treća firma u Srpskoj

Izvor: Blic, 20.Sep.2017, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DUGAČAK SPISAK PREKRŠAJA Zakone krši svaka treća firma u Srpskoj

Za šest meseci ove godine inspektori su kaznili preduzeća u Republici Srpskoj sa oko dva miliona KM zbog nepoštovanja zakonskih propisa.

Od blizu 13.000 kontrola Inspektorata RS u 28 odsto slučajeva su utvrđene nepravilnosti u poslovanju. Najveći broj kršenja propisa - skoro polovina zabeležen je kod prodaje robe i usluga i u oblasti radnih odnosa i zaštite na radu.

- Najčešći prekršaji zbog kojih su inspektori izricali novčane kazne su neizdavanje računa, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << angažovanje radnika bez ugovora o radu, nelegalan drumski prevoz, nelegalan promet šumskih drvnih sortimenata, nepridržavanje projektne dokumentacije prilikom izvođenja radova u različitim oblastima, zatim neprovođenje mera zaštite na radu, kao i promet namirnica koje ne ispunjavaju propisane parametre kvaliteta i zdravstvene ispravnosti - kaže Dušanka Makivić, portparol Inspektorata RS.

Brojne kontrole

U Inspekciji kažu da su napravljeni pomaci u odnosu na prethodne godine, ali da je procenat kontrola sa nepravilnostima i dalje visok.

Inspektori Poreske uprave RS su istom periodu obavili blizu 2.000 terenskih i kancelarijskih kontrola, u okviru kojih je naloženo plaćanje obaveza od oko 18,6 miliona KM.

Obavljeno je 1.825 kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, kao i 86 kontrola neprijavljenih obveznika doprinosa za što su izdavani prekršajni nalozi, pokretani prekršajni postupci, ali i stavljan ključ na brave preduzeća

- U 302 slučaja kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, pored novčane kazne, poreskim obveznicima je izrečena i mera privremene zabrane obavljanja delatnosti u trajanju od 15 dana - kaže Zora Vidović, direktor Poreske uprave RS.

U okviru svih kontrola, najveći broj nepravilnosti utvrđen je kod preduzeća u oblasti delatnosti ugostiteljstva i trgovine, tako da su oni i najčešće privremeno zatvarani.

Različiti aršini

U Uniji udruženja poslodavaca RS kažu da ne podržavaju kršenje propisa i da svaka firma koja krši propise treba da bude kažnjena.

- Problem je neravnopravan položaj preduzeća kada se radi o kontrolama inpsekcija. Nekim privrednicima se tolerišu propusti i gomilanje obaveze, zbog čega se na kraju dođe do situacije da ni država ni radnici ne mogu naplatiti svoja potraživanja. S druge strane, nekom malom preduzeću se traži dlaka u jajetu i zbog sitnice se izriču rigorozne kazne i privremno zabranjuje rad, što malom privredniku nanosi veliku štetu. Propisi treba da budu isti za sve, bez izuzetaka - kaže Dragutin Škrebić, predsednik Unije udruženja poslodavaca RS.

Prvo opomena

U Inspektoratu RS kažu da kada je reč o manjim propustima izriču upravne mere i nalažu otklanjanje nepravilnosti. Međutim, u slučajevima gde je reč o tendencioznom kršenju zakona preduzimaju represivne mere.

I U Poreskoj upravi napominju da prvo rešenjem nalažu poreskim obveznicima da u roku od 30 dana izmire utvrđene poreske obaveze. U protivnom se pokreće postupak prinudne naplate.

Zakoni iz SFRJ

Inspektorima otežava rad nedostatak materijalnih propisa, jer je veliki deo tehničke regulative još iz SFRJ, a deo propisa je neusaglašen.

- Često se direktive EU uvode u naše zakone, a da se prethodno ne obezbede uslovi za njihovu primenu - ističe Makivićeva.

Neophodno je, ističe ona, obezbediti laboratorijske kapacitete sa akreditovanim i sertifikovanim metodama, adekvatan vozni park, osavremeniti informatičku opremu za rad inspektora te nabaviti tehničku i zaštitnu opremu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.