BiH i Češka razmenjuju iskustva u oblasti vazduhoplovstva

Izvor: Blic, 20.Jun.2017, 22:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH i Češka razmenjuju iskustva u oblasti vazduhoplovstva

Ministar komunikacija i saobraćaja BiH Ismir Jusko, sekretar Ministarstva Igor Pejić, te direktor BHANSA Davorin Primorac i njegovi zamenici danas su u Pragu održali sastanak s delegacijom Ministarstva saobraćaja Češke koju je predvodio ministar Dan Tok, te ramatrali aktuelne teme s naglaskom na vazdušni i putni promet tereta.

U oblasti vazdušnog saobraćaja, ministar Jusko je naglasio značaj preuzimanja kontrole celokupnog vadušnog prostora BiH od strane BHANSA i planove >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za preuzimanje u razdoblju nakon okončanja obuke kontrolora leta, kao i mogućnosti uzajamne saradnje u oblasti civilnog vazduhoplovstva.

Direktor Primorac je istaknuo značaj potpisivanja ugovora o stručnom osposobljavanju 69 kontrolora letenja, a koji je zaključen s Pružateljem usluga u važušnom saobraćaju Češke (ANS CZ).

U oblasti putnog prometa tereta, sekretar Ministarstva komunikacija i saobraćaja BiH Igor Pejić je istaknuo aktivnosti ministarstava u prethodnom razdoblju i predložio međusobno ukidanje tranzitnih dozvola, po modelu kakav BiH ima s Slovačkom.

Ministar Dan Tok je izrazio načelnu podršku predlogu ukidanja tranzitnih dozvola, ali je ujedno informisao delegaciju BiH da po ovom pitanju Ministarstvo saobraćaja Češke prethodno mora provesti konsultacije, što će biti napravljeno u skorom roku, o čemu će delegacija iz BiH biti informisana.

Nakon održanog sastanka, ministri Ismir Jusko i Dan Tok potpisali su zajedničku inicijativu u oblasti civilnog vazduhoplovstva, čiji je cilj stvaranje okvira za međusobnu saradnju u vezi s uslugama osposobljavanja nove generacije kontrolora vazdušnog saobraćaja i međusobnim angažmanom stručnjaka u ovoj oblasti, piše Klix.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.