BOŠNJACI USAMLJENI Praznik nazivaju državnim, a ignorišu ga i Srbi i Hrvati

Izvor: Blic, 24.Nov.2017, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BOŠNJACI USAMLJENI Praznik nazivaju državnim, a ignorišu ga i Srbi i Hrvati

Dan državnosti ove godine obeležiće samo bošnjački političari u BiH. Za razliku od ranijih godina, kada su taj praznik ignorisali samo srpski političari, od ove godine pridružiće im se i hrvatski politički predstavnici.

Mada je službeno odustan u inostranstvu, hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović potvrdio je da ove godine ne želi da prisustvuje obeležavanju tog datuma, jer je bošnjački član Bakir Izetbegović jednostrano na sebe preuzeo ulogu organizatora >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svečanog prijema povodom 25. novembra.

Saglasnost ni oko čega

Osim Čovića, svečanom obeležavanju 25. novembra neće prisustvati ni ostali predstavnici Hrvata u BiH.

- U BiH trenutno nema saglasnosti ni oko Otomanskog perioda, ni oko prve, ni druge Jugoslavije, a još manje oko rata koji je iza nas. Mislim da nema dovoljno političkih uslova u BiH da bismo se pridružili obeležavanju dana državnosti, posebno što je sve to organizovano jednostrano. Taj datum jeste važan u istoriji BiH, ali mi u BiH trebamo doći do tog stepena da možemo odrediti praznik koji ćemo slaviti kao državnost BiH. Sve dok do toga ne dođemo bićemo stalno u nekim kontroverzama po tom pitanju – kaže predsednik Glavnog veća HNS Božo Ljubić.

Prekršen Ustav BiH

Istovremeno, srpski političari ocenjuju da se obeležavanjem 25. novembra, i to prijemima u zajedničkim institucijama, krši Ustav BiH, jer zakonom nisu definisani praznici na zajedničkom nivou.

- Zakona o praznicima na nivou BiH nema - i sasvim je jasno da obeležavanje 25. novembra i sazivanje prijema u Predsedništvu BiH nema ustavno, niti zakonsko utemeljenje – rekao je za Srnu potpredsednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić.

Sami slave, svi plaćaju

I šef Kluba poslanika SNSD u NS RS Radovan Višković navodi da bošnjački političari svojim postupcima, među kojima je i obeležavanje 25. novembra, doprinose da BiH što pre nestane.

- Nije pošteno, ustavno, niti zakonski da neko slavi praznik iz prošlosti kojeg smo se svi odrekli devedesetih godina prošlog veka. Bošnjaci nelegalno slave 25. novembar i za tako nešto, nažalost, troše zajednička novčana sredstva - kaže Višković, ističući da je organizovanje prijema u objektima zajedničkih institucija - nelegalno.

Tramp čestitao Čoviću

Bez obzira na to što neće prisustvovati obeležavanju 25. novembra, predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović primio je čestitku za dan državnosti i to od američkog predsednika Donalda Trampa.

Ambasador BiH u SAD Haris Hrle potvrdio je da je američki predsednik uputio čestitku Čoviću u kojoj je istaknuto da su SAD decenijama prijatelj i partner BiH i da takva posvećenost traje i danas.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.