Izveštaj sa lica mesta: Ne jedan, nego dva Soko Galeba G-2A nastupila na „Reno Air Races“ u Nevadi

Izvor: TangoSix.rs, 18.Sep.2017, 11:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izveštaj sa lica mesta: Ne jedan, nego dva Soko Galeba G-2A nastupila na „Reno Air Races“ u Nevadi

Oprošteno vam je ako mislite da je sinoćnje košarkaško finale bilo najinteresantnije sportsko nadmetanje čistokrvnih heroja proizvedenih u Jugoslaviji. Najbitnije planetarno nadmetanje u ovoj kategoriji juče se ipak dogodilo u Americi pored grada Renoa u Nevadi.
Na trkama aviona „Reno Air Race“ ove godine su po prvi put nastupila dva Soko Galeba G-2A zaokruživši tako više nego interesantnu karijeru ovog >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << dizajna školske i jurišne letelice proizvedene u Mostaru. Od šarenolike službe u JNA, preko upotrebe u građanskom ratu do stradanja na najbesmislenije načine u Libiji, Galeb je „usvojen“ na početku od strane srpskih entuzijasta koji su ovaj tip vratili u život u civilnoj upotrebi. Neki su trošili sve svoje raspoložive prihode ne bi li ih leteli dok su ih neki leteli na radost ili iritaciju drugih.
Egzotičniji od Albatrosa, interesantniji od Vampira. G-2A „Wildest Dreams“ / Foto: Vladimir Bulat Ipak, do granica mirnodopskih performansi pred publikom, „teran“ je dva puta u Americi na zvanično najbržem moto-sportu na planeti.
Prošle godine kada je nastupio jedan i ove godine kada su letela dva, Galebovi nazvani „Wildest Dreams“ N90SR (Ev. Br. 23107) i „Soko O’no“ N196SG (Ev. Br.23196) trkali su se protiv svojih istočnoevropskih oldtajmer savremenika Albatrosa ali i Vampira u Jet klasi.
„G-2 Driver“. Od F-16, preko putničkog aviona do G-2. Pilot Robert Mekormak / Foto: Vladimir Bulat Kako za Tango Six kaže Vladimir Bulat, oldajmer pilot i entuzijasta, koji na licu mesta prati trke, prizor dve jugoslovenske ptice na slobodnom američkom nebu je vanserijski:
– G-2 kida! Danas se takmiči u Silver i Bronze trkama, za Gold je ipak prespor.
Dva Galeba su vlasništvo jednog čoveka koji je sa jednim prošle godine debitovao i završio ako se ne varam na šestom mestu. Ove godine obe letelice leti pilot Robert Mekormak koji je sada pilot puničkog aviona a počeo je kao vojni pilot leteći F-16. – priča Vladimir.
Kasnije tokom dana G-2 pobeđuje u Bronze trci dok je u Silver kategoriji završio na drugom mestu. U Gold grupi nije ostvario zapažen rezultat. Kako Vladimir kaže, očekivano:
– Nažalost nije pobedio u Jet Gold trci ali to i nije bilo moguće. Imao je zadnju pol poziciju, nabudženi Albatrosi i Vampiri su ipak brži. Mogao je biti možda četvrti ali ne ovakav kakav je. Potpuno je regularan, takozvani „stock“ Galeb. –




The post Izveštaj sa lica mesta: Ne jedan, nego dva Soko Galeba G-2A nastupila na „Reno Air Races“ u Nevadi appeared first on Tango Six.
Pogledaj vesti o: Košarka

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.