Žestok raskol u crnogorskoj vlasti: Rektorka smenjena, ministar podneo ostavku

Izvor: Vesti-online.com, 05.Okt.2017, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žestok raskol u crnogorskoj vlasti: Rektorka smenjena, ministar podneo ostavku

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore, na inicijativu pet članova koji zastupaju interese vlade u tom telu, većinom glasova je smenio rektorku Radmilu Vojvodić, a da, kako to zakon i statut predviđaju, prethodno nije pribavio i mišljenje Senata, zbog čega Vojvodićeva smatra odluku nezakonitom i najavljuje da će sve dobiti epilog na sudu.

Dogodilo se ono što je mesecima "visilo u vazduhu". Pokazalo se da je rektorka sebi iskopala raku onog trenutka kad se suprotstavila naumu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << vlade da u Beranama zadrži i organizuje nastavu na Višoj medicinskoj školi. Pripremljen joj je "svilen gajtan" istog trena kad je počela da opstruiše tu odluku.

Kabinet Duška Markovića je najpre zamenio svoje predstavnike u Upravnom odboru Univerziteta i pribegao smeni Vojvodićeve čim je obezbedio većinu u tom telu, ne čekaju saglasnost Senata u kojem, po svemu sudeći, takva odluka ne bi dobila potrebnu većinu:

Osim troje članova Upravnog odbora koji su se, uprkos pritiscima i pretnjama kojima su, kako tvrde, bili izloženi, javno usprotivili i glasali protiv smene Radmile Vojvodić, uz smenjenu rektorku stalo je 55 profesora koji su potpisali peticiju podrške. Peticiju je potpisao i Janko Ljumović, aktuelni ministar kulture u Vladi Crne Gore, koji je odmah potom podneo ostavku i napustio vladu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.