Zatvor od 40 miliona evra zatvoren za zatvorenike – dok se ne imenuje upravnik

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Feb.2019, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatvor od 40 miliona evra "zatvoren" za zatvorenike – dok se ne imenuje upravnik

Novoizgrađena zgrada prvog državnog zatvora u Bosni i Hercegovini, koja je građena čak 13 godina, i dalje nije u funkciji jer nadležni ne mogu da se dogovore da li će upravnik biti Srbin ili Hrvat.

Vrata kompleksa državnog zatvora otvarana su za radnike, nadzornike i retke druge posetioce poput novinara 2017. godine, za sve, osim za zatvorenike i pritvorenike Suda BiH, prenosi N1.

Projekat košta oko 40 miliona evra od čega su 11 miliona bespovratna sredstva koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su obezbedili donatori, odnosno najvećim delom Evropska unija, kao i vlada Švedske.

"Nedavno je stiglo upozorenje da postoji realna mogućnost da donatori koji su za izgradnju zatvora poklonili sredstva u iznosu od 11 miliona evra zatraže povrat tih sredstava od Bosne i Hercegovine jer nas smatraju neodgovornima, rekao je ministar pravde BiH Josip Grubeša, navodeći da imaju pripremljen hodogram aktivnosti za stavljanje zatvora u rad.

Ministar pravde nije hteo nikoga da imenuje, ali Hina donosi pregled medijskih napisa u BiH koji citiraju anonimne izvore iz Ministarstva pravosuđa koji tvrde kako je sve zakočio sukob između Grubeše i zamenika predsedavajućeg Veća ministara BiH i ministra spoljne trgovine Mirka Šarovića.

Grubeša bi, kako tvrde "Oslobođenje", "Dnevni avaz" i portal Faktor, da novi upravitelj bude Hrvat dok Šarović traži da se na tu poziciju imenuje Srbin.

"Zapelo je oko toga ko će biti upravitelj zatvora, hoće li to biti srpska ili hrvatska komponenta. Ministar pravosuđa hoće da njegov čovek bude upravitelj i tu je sve zapelo", izjavio je izvor koji prenosi "Oslobođenje".

Bez izbora upravnika, zatvor ne može da počne da radi jer je upravo njegov zadatak izbor svih 273 zaposlenih, koliko bi ih po sistematizaciji radnih mesta trebalo da bude u novom zatvoru.

Ministar Grubeša potvrdio je da se iz državnog budžeta sada mora zatvorima u entitetima plaćati za svaki dan koji u njihovim ćelijama provedu osuđenici koji bi trebalo kaznu da izdržavaju u državnom zatvoru.

Zatvor u Vojkovićima za to vreme je postao svojevrsna kuća duhova jer su iz njega otišle i četiri osobe koje su tamo radile na održavanju nužnih tehničkih funkcija. Zatvor je tako od nove godine potpuno pust i zaključan, u njemu su isključeni svi telefoni i internet.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.