Zapadni ambasadori podržali Ustavni sud BiH, Rusija protiv

Izvor: RTS, 19.Feb.2020, 19:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapadni ambasadori podržali Ustavni sud BiH, Rusija protiv

Upravni odbor Saveta za implementaciju mira izrazio je u izjavi svoju bezrezervnu podršku radu Ustavnog suda BiH i svih njegovih sudija. Ruska Federacija se nije pridružila toj izjavi.
U izjavi ambasadora Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira (PIK) navodi se da su odluke Suda konačne i obavezujuće, a da su nadležni organi obavezni da ih sprovode.

"Ustavni sud BiH predstavlja temelj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na kojem je izgrađen ustavni okvir BiH i predstavlja osnovni stub vladavine prava i demokratije u BiH", navodi se u izjavi.
Navode da su neprihvatljive blokade državnih institucija, kao i ultimatumi upućeni zvaničnicima na državnom nivou.
"Upravni odbor Savjeta za implementaciju mira naglašava da zvanični pojam 'međuentitetska linija razgraničenja' ni na koji način ne predstavlja državnu granicu niti podrazumijeva državnost Republike Srpske, entiteta stvorenog Dejtonskim mirovnim sporazumom u okviru države BiH", ističe se u saopštenju.
Navodi se i da entiteti nemaju pravo na otcepljenje od BiH i da pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH.
Političke ciljeve treba ostvarivati kroz angažman u dijalogu zasnovanom na zajedničkim interesima, poručuje PIK.
Ruska Federacija se nije pridružila ovoj izjavi.
U Ustavnom sudu sedi devet sudija, od kojih su troje stranci, a po dvoje po pravilu iz redova tri naroda.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

PIC: Blokada institucija BiH neprihvatljiva

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 19.Feb.2020

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC) izrazio je danas, 19. februara, bezrezervnu podršku radu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i svih njegovih sudija. U svjetlu nedavnih zbivanja u Bosni i Hercegovini, podvukli su da su odluke Suda konačne i obavezujuće, a nadležni organi su ih obavezni...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.