Zabranjena akademija povodom 100 godina od ujedinjenja Srbije i Crne Gore

Izvor: RTS, 26.Okt.2018, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabranjena akademija povodom 100 godina od ujedinjenja Srbije i Crne Gore

U Pljevljima je večeras trebalo da se održi Svečana akademija povodom 100 godina od ujedinjenja Srbije i Crne Gore. Međutim, svečanost je zabranjena. Organizatori najavljuju podnošenje krivične prijave protiv nadležnih iz lokalne samouprave.
Opštinski sekretar je u dopisu naveo da je događaj "po sadržini suprotstavljen državnim tekovinama Crne Gore i nije primeren ni istorijskom ni savremenom trenutku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Crne Gore i Pljevalja".

Svečanost je organizovana i kao gradska slava i dan oslobođenja od Turaka 1912. i Austrougarske 1918, koji se obeležavaju već deset godina.
Sekretarijat za društvene delatnosti Opštine Pljevlja saopštio je da je povukao saglasnost koja je u četvrtak izdata Kulturnom Centru "Patrijarh Vrnava" za održavanje večerašnje Svečane akademije u čast krsne slave Svete Petke, s obrazloženjem da organizatori nisu u prijavi naveli plan da akademijom obeleže i 100 godina oslobođenja i ujedinjenja Crne Gore i Srbije.
Kako navode Vijesti, Svečana akademija trebalo je da se održi večeras u 19 sati u Domu Vojske koji je Vlada na korišćenje ranije ustupila Opštini Pljevlja.
U obrazloženju odluke koju je potpisao sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti Mersudin Halilović navedeno je da su "organizatori naknadno na pojedinim portalima najavili da će na Svečanoj akademiji obeležiti i 100 godina oslobođenja i ujedinjenja Crne Gore i Srbije što u prethodnom zahtevu nije navedeno".
Ističe se da je planirani događaj po svojoj sadržini suprostavljen državnim tekovinama Crne Gore i nije primeren istorijskom i savremenom trenutku Crne Gore i Pljevalja.
"Opština Pljevlja neće ustupiti vlastiti prostor kao ni prostor kojim raspolaže uz saglasnost državnih organa Crne Gore za ovakve i slične događaje. Žalimo što ste pokušali na ovaj način da zloupotrebite crkveni praznik Svetu Petku i obeležavanje ovog datuma u kontekst dnevne politike", navodi se u rešenju koje je izdao Sekretarijat.
Jelovac: Krivična prijava protiv Halilovića
Vijesti su prenele i reči predsednika Srpskog kulturnog centra Božidara Jelovca da su podneli novi zahtev i očekivali da će Sekretarijat izdati dozvolu kako bi se održao skup, koji svake godine povodom Svete petke organizuje ta nevladina organizacija.
Jelovac je naglasio da se "i prethodnih godina na Akademiji obeležavao ne samo dan oslobođenja Pljevalja i krsna slava grada, već i dan Podgoričke skupštine".
"Ovo se prvi put dešava da nam se sala zabranjuje iako smo i prethodnih godina kada je DPS, sa koalicionim partnerima bio na vlasti obeležavali dan ujedinjenja Srbije i Crne Gore", rekao je Jelovac.
Najavio je da će "naredne sedmice podneti krivičnu prijavu protiv Halilovića zbog diskriminacije".
"Halilović je svesno napravio opstrukciju ovog skupa. Srbi su u Pljevljima većinski narod i moraju imati prava kao ostali", istakao je Jelovac.
Na Svečanoj akademiji kao govornici bili su najavljeni vladika Mileševske eparhije Atanasije i akademik Ljubomir Zuković.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.