Vučić u poručio hrvatskim novinarima: Poniznost nećete videti

Izvor: Vesti-online.com, 13.Feb.2018, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić u poručio hrvatskim novinarima: Poniznost nećete videti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ušao je u raspravu sa hrvatskim novinarima, koji su u insistirali na njegovom govoru u Glini 1995. godine.

Upitan da li će se izviniti zbog tog govora, srpski predsednik je rekao da "tu vrstu poniznosti od njega neće videti".

Na konferenciji nakon razgovora sa Srbima u Vrginmostu, novinari iz Hrvatske su ga nekoliko puta pitali o tom govoru, u kom je obećao da "Srpska Krajina i Glina nikada neće biti Hrvatska" i da "ustaška vlast >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << tu neće moći da dođe".

Vučić je najpre odgovorio da mu je pitanje o Glini i tome da li smatra da je to "sprski grad kao 1995. godine", od kako je stigao u Hrvatsku postavljeno više puta, a onda je odgovorio:

- Mera vaše podrške i poštovanja je direktno proporcionalna meri poniznosti koju očekujete od nekog ko je došao. Ali, tu vrstu poniznosti i straha, i potrebe da vam se dodvoravam nikada od mene nećete videti - rekao je Vučić.

Zatim je rekao da je tokom posete Zagrebu bio pristojan, odgovoran i učtiv i da ne želi da na uvrede i klevete odgovara uvredama i klevetama.

- I danas sam slučao o sebi najgore stvari i neistine. Ali, neću da odgovaram. Nemoguće je da je to jedino što imate da me pitate - rekao je on.

Vučić je rekao i da Hrvatska i Srbija nemaju drugih spornih pitanja oko granice osim 36 kilometara na Dunavu, a zatim je ponovio je ono što je rekao i nakon sastanka sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović da Srbija i Hrvatska "imaju potpuno različite poglede na to šta se dešavalo pre 23 i 28 godina, ali da to ne znači da ne bi trebalo da pričamo i razgovaramo".

Vučić je novinarima rekao i da su mu sinoć saradnici pokazali kako je opisan u hrvatskim medijima, između ostalog i kao četnik, i ponovio da niko iz njegove porodice bliže i šire nikada nije bio četnik, već da su kuće Vučića zapalili Hrvati, ali da se on nikada neće žaliti i tražiti nečije izvinjenje.

- I dodatno sam srećan što to nikada ni jedan premijer ili predsednik iz Hrvatske neće doživeti sličnu hajku u Srbiji - dodao je Vučić.

Pošto su neki novinari insistirali na govoru iz Gline, Vučić je ušao u verbalni sukob sa njima i istakao da takav stav nikud ne vodi.

- Ta mera ponižavanja i poniznosti, da bi po vama bio dovoljno dobar kako bi se razgovaralo sa nekim u Hrvatskoj, plašim se da neće dovesti ni do kakvih rezultata - rekao je Vučić.

Srpski predsednik je rekao i da je "izmišljen deo o Velikoj Srbiji u tom govoru", a pitao je i da li je važno ko je spalio kuće njegove porodice.

- Deset puta sam vam rekao, ali vi mene očigledno ne razumete. Mi imamo potpuno različita gledanja na stvari. Kad vi ’95. hvalite kao ‘Oluju’ i vama je to praznik, nama je to tuga i to je kod svih Srba. Ali to nije razlog da ne razgovaramo ili je to razlog da me gledate s mržnjom? - zapitao je Vučić.

Rasprava s novinarima je potrajala desetak minuta, a Vučić je tokom nje nekoliko puta rekao hrvatskim novinarima "da budu pristojni i da ga ne prekidaju kako bi odgovorio”, dodajući rečenicu koju je često izgovarao i u Srbiji kada bi ušao u "okršaj" sa predstavnicima sedme sile: "Pustite me da odgovorim, ali ono šta ja hoću, a ne ono što vi hoćete".

Inače, tokom razgovora sa novinarima je nekoliko puta stao u zaštitu hrvatske predsednice i rekao da mu smeta što nju vređaju zbog poziva koji mu je uputila.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

VUČIĆ ODGOVORIO HRVATSKIM NOVINARIMA: Poniznost nećete videti

Izvor: Kurir, 13.Feb.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ušao je u raspravu sa hrvatskim novinarima, koji su u insistirali na njegovom govoru u Glini 1995. godine.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.