Izvor: RTS, 28.Feb.2021, 13:50

Vladika Jovan: Poseta patrijarha Porfirija blagoslov za Jasenovac

Patrijarh Porfirije posetiće manastir Jasenovac i eparhiju pakračko-slavonsku nakon što je u subotu obišao banijska sela.
Patrijarh Porfirije trebalo bi da stigne u posetu manastiru Jasenovac između 15 i 16 časova.

Prisustvovaće službi za visoke crkvene zvanice i moći će da vidi dokle se stiglo u njegovoj obnovi.
Episikop pakračko-slavonski, vladika Jovan, kaže za RTS je da poseta patrijarha Porfirija manastiru Jasenovac izraz >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << važnosti koju daje ovoj bogomolji.
"Poseta je i veliki blagoslov za Jasenovac, ali će istovremeno i patrijarh dobiti svojevrsni blagoslov od jasenovačkih stradalnika za svoje predstojeće služenje", navodi vladika Jovan.
Ističe da su to činili i prethodni poglavari SPC, počev od patrijarha Germana 1984. godine, koji je osveštao tada obnovljeni hram.
Hram u Jasenovcu najviše je stradao tokom Drugog svetskog rata. 
"Crkva je bila prva žrtva sistema logora Jasenovca. Kada je ustanovljen 'Jasenovac 3', oktobra 1942. godine, prvi zadatak logoraša je bio da sruše staru crkvu koja je bila mnogo veća i velelepnija od sadašnje", ukazuje vladika Jovan.
Kako je rekao, crkva je bila pošteđena veće štete u poslednjim sukobima devedestih godina prošlog veka.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Jovan: Veliki značaj posete Porfirija Jasenovcu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Feb.2021

"Dolazak patrijarha Porfirija u manastir Jasenovac je programatski i šalje poruku vernicima da identitet srpskog naroda i Crkve čine dva krila - kosovski zavet i jasenovački zavet", izjavio je vladika pakračko - slavonski Jovan pred posetu novoustoličenog patrijarha...Vladika Jovan je u dvorištu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.