Više od 8.000 munja za 2 sata, prognoze nisu predvidele silovito nevreme u Istri VIDEO

Izvor: B92, 27.Jul.2019, 10:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više od 8.000 munja za 2 sata, prognoze nisu predvidele silovito nevreme u Istri VIDEO

Silovito neverime koji većina prognostičkih modela nije predvidela noćas je iznenadila celu Istru i Kvarner, piše Istramet.

Zabeležena je obilna kiša, olujan nalet vetra, ali i više od 8.000 munja u samo 2 sata.

Približavanje olujnih sistema iz Italije podstaklo je razvoj novih grmljavinskih sistema na moru severnog Jadrana, a zatim i formiranje kompaktne olujne linije.

Grmljavinska linija sporo se približavala obali, tako da su nautičari imali nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sati da se sklone na sigurno.

Duvao je prolazno jak vetar, mestimično s olujnim udarima, uglavnom jugozapadni. Istrametove meteorološke stanice na pulskom području zabeležile su najjače udare vetra, stanica Veli Vrh izmerila je 24 m/s ili 86 km/h.

Mestimično pala i obilna kiša. U Umagu i Novigradu čak 32 mm, porečke stanice zabeležile su do 15 mm, isto koliko i one na Motovunštini. U centru Pule palo je 13 mm.

Temperature snizile su se za oko 5 °C.

To je samo uvod u promenu vremena koja stiže u subotu u Hrvatskoj, a koja će vrhunac imati sredinom nedelje kada su izgledne lokalno obilne količine kiše, jake oluje i obilnee grmljavinske aktivnosti, navodi Istramet.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.