Vežba oružanih snaga BiH i SAD, u Tuzlu sleteo C-130 herkules

Izvor: RTS, 09.Sep.2019, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vežba oružanih snaga BiH i SAD, u Tuzlu sleteo "C-130 herkules"

Američki transportni vojni avion "C-130 herkules" sleteo na Međunarodni aerodrom u Tuzli, čime je počela vojna vežba "Srebrna strela".
Tokom naredna četiri dana u vežbi će učestvovati pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Nacionalne garde Merilend i američkih vazdušnih snaga u Evropi (USAFE) u koordinaciji sa Međunarodnim aerodromom Tuzla.

Na vežbi će se po prvi put uvežbavati >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << taktički kontrolori za navođenje vazduhoplova (Joint Terminal Air Controlers) u sastavu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.
Pripadnici logistike OS BiH će uvežbavati procedure utovara i istovara iz aviona C-130, što će doprineti unapređenju sposobnosti OS BiH, preneo je sarajevski portal Kliks.
Tokom učešća u mirovnim operacijama pripadnici OS BiH, navodi se, često koriste materijalno-tehnička sredstva i opremu od partnerskih zemalja zbog čega je veoma bitno da budu obučeni za njihovu upotrebu.
Srednji transportni avion "C-130 herkules" koriste oružane snage 60 zemalja iz celog sveta.
"Obuka doprinosi održanju i unapređenju partnerskih kapaciteta i postizanju interoperabilnosti sa Oružanim snagama SAD, što za cilj ima poboljšanje regionalne bezbednosti", rekao je povodom vežbe brigadir Emir Kliko, komandant 5. pešadijske brigade OS BiH, koja je glavni domaćin vežbe.
U okviru vežbe u četvrtak, 12. setembra od 9 do 11časova sati na lokaciji kasarne i aerodroma "Dubrave" biće organizovan Dan otvorenih vrata.
U posetu dolaze učenici osnovnih i srednjih škola sa područja tuzlanske regije.
Tim povodom biće prezentovan jedan deo naoružanja i opreme sa kojom raspolažu OS BiH, te prikaz operativnih sposobnosti OS BiH.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.