Veritas: Starica koja je preživela Jasenovac ubijena u Oluji

Izvor: RTS, 18.Dec.2016, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veritas: Starica koja je preživela Jasenovac ubijena u "Oluji"

U Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu u petak je, među ekshumiranim telima u zadnjih 16 godina iz masovnih, zajedničkih i pojedinačnih grobnica, identifikovano još 17 posmrtnih ostataka Srba stradalih na području Hrvatske i bivše Republike Srpske Krajine u periodu od 1991. do 1995. godine, saopštio je "Veritas".
Kako navodi "Veritas", među žrtvama je identifikovana >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i Julka Kostanjček (1914), rođena Koljanin, iz sela Drljače kod Siska, koja je u hrvatskoj akciji pod kodnim nazivom "Oluja", izvedenoj početkom avgusta 1995. na zaštićeno područje UN sektora "Sever" i "Jug", ostala jedina u selu u kojem su je i ubili pripadnici Hrvatske vojske, najverovatnije 7. avgusta 1995. godine.

Kako je navedeno na sajtu dokumentaciono-informativnog centra "Veritas", ona je preživela logor Jasenovac i bila udata za Hrvata Stevu Kostanjčeka, a posle muževljeve smrti živela je kod ćerke u Drljačama.
"Veritas" je naveo da je u poslednjih 16 godina iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica na području Hrvatske i bivše RSK ekshumirano ukupno 1.396 leševa srpskih žrtava, od čega je do sada identifikovano 1.003 posmrtna ostatka.
Na "Veritasovom" spisku nestalih još se nalazi 1.843 osobe srpske nacionalnosti, koji su nestali u periodu 1991-1995. na području Hrvatske i bivše RSK.
Među nestalima je 1.303 civila, od čega 506 žena.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

TEK SADA JE OTKRIVENA ISTINA: Mučena starica Julka PREŽIVELA JASENOVAC, ALI NE I “OLUJU”

Izvor: Telegraf.rs, 18.Dec.2016

U Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu, među ekshumiranim telima u poslednjih 16 godina iz masovnih, zajedničkih i pojedinačnih grobnica, identifikovano je još 17 posmrtnih ostataka Srba stradalih na području Hrvatske i bivše Republike Srpske krajine (RSK)...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.