Ustavni sud CG u srijedu o Medojeviću i Kneževiću

Izvor: VOA, 11.Dec.2018, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustavni sud CG u srijedu o Medojeviću i Kneževiću

Sudska vijeća Ustavnog suda Crne Gore nisu u utorak bila jednoglasna o ustavnosti odluka Višeg i Apelacionog suda o stavljanju u zatvor poslanika DF-a Nebojše Medojevića i Milana Kneževića zbog njihovog odbijanja da svjedoče o svojim tvrdnjama o korupciji u tužilaštvu i pravosudju, saopštio je taj sud. Odluka o tome hoće li Kneževiću, koji već dvanaest dana boravi u Skupštini Crne Gore izbjegavajući zatvor, biti obustavljena prijetnja zatvorom, kao i da li će Medojević nastaviti izdržavanje izrečene kazne, biće donesena na plenarnoj sjednici tog suda planiranoj za srijedu. Medojević je prije dvanaest dana, neposredno po završetku sjednice parlamenta uhapšen i odveden u zatvor, gdje je stupio u štrajk gladju zbog čega je već dva puta prebačen u bolnicu zbog iscrpljenosti i narušenog zdravlja. Knežević je nakon iste sjednice ostao u zgradi parlamenta kako bi izbjegao zatvor, najavljujući da se neće dobrovoljno predati. Zbog odluke Apelacionog suda, poslanici i pristalice DF-a, uz podršku ostalih opozicionih partija, nekoliko puta su protestovali ispred zgrade Apelacionog suda, koji je presudio da je zatvaranje poslanika zbog odbijanja da svjedoče zakonito. “Ako sada ne postavimo granicu Crna Gora će kliznuti u diktaturu koja će ući na velika vrata", rekao je novinarima u zgradi parlamenta jedan od lidera DF-a Andrija Mandić, najavljujući za srijedu veliki protest u Podgorici i moguće “vaninstitucionalno djelovanje”. Milan Knežević je rekao da nije ni očekivao da Ustavni sud usvoji žalbu njihovih advokata i pozvao opoziciju na zajedničko djelovanje, poručujući da je “spreman da izdrži sve izazove po cijenu bilo koje žrtve” Odlukom Višeg i Apelacionog suda Nebojši Medojeviću i Milanu Kneževiću je određen zatvor do dva mjeseca jer, kako je rečeno, nisu svjedočili o izjavama koje su javno izgovorili, a koje se odnose na navodno postojanje korupcije u tužilaštvu i sudstvu.  Lokalni pravni stručnjaci, medju kojima i bivši sudija Ustavnog suda Blagota Mitrić i bivši sudija Evropskog suda za ljudska prava Nebojša Vučinić, odluku o stavljanju u zatvor poslanika DF-a ocijenili su neustavnom.  

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Ustavni sud: Stavljanje u zatvor Medojevića i Kneževića neustavno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Dec.2018, 11:21

Ustavni sud Crne Gore je na današnjoj plenarnoj sednici poništio odluku o stavljanju u zatvor poslanika Demokratskog fronta Nebojšu Medojevića i Milana Kneževića...Time je, kako je preneo portal CDM.me, pobijeno rešenje o zatvoru Višeg i Apelacionog suda...Medojević je uhapšen u noći između...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.