UN: BiH da bolje organizuje skloništa za migrante pred zimu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Sep.2018, 14:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN: BiH da bolje organizuje skloništa za migrante pred zimu

Ujedinjene nacije saopštile su danas da bi Bosna i Hercegovina trebalo da učini više kako bi obezbedila adekvatna skloništa za migrante uoči predstojeće zime, uključujući skloništa za stotine migranata koji spavaju na otvorenom u mestima kod granice sa Hrvatskom.

"Sada je ključni izazov kako se pripremiti za zimu", rekla je Stefani Voldenberg, visoka zvaničnica UNHCR-a za zaštitu izbeglica, prenosi Rojters.

Predstavnica Visokog komesarijata UN za izbeglice >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ukazala je da je reč o "trci s vremenom" te da je UNHCR naročito zabrinut za ugrožene porodice i pojedince koji su pod najvećim rizikom.

Ona je, govoreći na konferenciji organizovanoj pod pokroviteljstvom OEBS-a, rekla da više od 1.000 izbeglica i migranata spava na otvorenom u Bihaću i Velikoj Kladuši na severozapadu Bosne, u blizini hrvatske granice.

Vlasti BiH, prema njenim rečima, treba da daju prioritet porodicama sa decom, ženama bez porodice i maloletnicima bez pratnje.

"Za ove grupe, kao prioritet, mora se obezbediti adekvatan i bezbedan smeštaj", zaključila je Voldenberg.

Oko 15.000 izbeglica i migranata iz Azije i Severne Afrike prošlo je kroz BiH ove godine na putu ka bogatijim zemljama EU, navodi britanska agencija.

Više hiljada migranata ostalo je u BiH nakon što je Hrvatska pooštrila kontrolu na granicama, a novi migranti pristižu svakodnevno, ilegalno prelazeći granicu iz Srbije, dodaje Rojters.

Vlasti BiH kažu da je proces opremanja neadekvatnih objekata, u kojima su migranti trenutno smešteni, spor zbog nedostatka finansijskih sredstava i saradnje s lokalnim partnerima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.