Tajna velikog uspeha zelenih?

Izvor: B92, 17.Maj.2021, 22:20

Tajna velikog uspeha "zelenih"?

Koalicija "Možemo" jedan je od pobednika prvog kruga jučerašnjih lokalnih izbora u Hrvatskoj.

Njihov kandidat Tomislav Tomašević osvojio je više od 45 odsto glasova u prvom krugu izbora što mu u trci za gradonačelnika Zagreba daje jasnu prednost.

Sličan scenario desio se i u drugom po veličini hrvatskom gradu Splitu, gde je kandidat stranke Centar, građansko-liberalne političke partije nastale ujedinjenjem stranaka Pametno i Stranke s imenom i prezimenom, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ivica Puljak prema poslednjim podacima osvojio 27 odsto glasova, što mu takođe daje prednost u drugom krugu.

Iako prilično uverljivi, preliminarni podaci ne moraju nužno predstavljati konačni rezultat na izborima, pa čak ni prolazak u drugi krug ne garantuje pobedu, ipak je evidentan "pad" tradicionalnih stranaka levog i desnog centra u Hrvatskoj.

Ovo se najbolje ogleda upravo u Zagrebu, u kojem je do svoje smrti suvereno vladao Milan Bandić.

Partija bivšeg gradonačelnika sa najdužim mandatom u istoriji grada, MB365 - Stranka rada i solidarnosti, potučena je do nogu, a njegova bivša stranka, SDP, postala je istovremeno marginalni politički faktor na lokalnoj sceni.

U isto vreme, oni koji su pre četiri godine bili u završnici, sada nisu nigde. A platforma za koju su neki sumnjali da je medijski "prenaduvana" premašila je i ankete i sopstvena očekivanja.

Kako se to dogodilo i šta je tačno presudilo pitaju se čak i politički analitičari u regionu, jer ovako uverljive rezultate Koalicije "Možemo" niko nije očekivao.

Druga činjenica koja je svakako vredna spomena je da ova politička opcija nije radikalna i nije izričito levo ili desno orjentisana, nego upravo centralno, zbog čega podjednako predstavlja opasnost i za HDZ i za SDP.

Nadalje, politički program na koji stavljaju fokus ne identifikuje se s temama iz prošlosti kao što su rat, nacionalna ili verska pitanja.

Umesto toga, građanima, barem u teoriji nude rešavanje konkretnih problema poput zaštite okoline, zdravstva ili školstva.

Jedan od sigurno presudnih faktora je i harizma kandidata.

Tomislav Tomašević rođen je 1982. godine u Zagrebu. Nakon završenog studija politologije magistrirao je 2013. godine na britanskom univerzitetu "Cambridge" temom iz područja okoline, društva i razvoja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.