Svedok Jaman: Dao sam Glavašu ideju kako da zataška ubistvo

Izvor: RTS, 05.Nov.2019, 12:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedok Jaman: Dao sam Glavašu ideju kako da zataška ubistvo

Nikola Jaman, jedan od ključnih svedoka na suđenju Branimiru Glavašu, rekao je danas pred sudom da je Glavaš bio "alfa i omega" za celi Osjek. Naveo je i da je bio verovao Glavašu i da mu je dao ideju kako da zataška ubistvo Čedomira Vučkovića.
Branimir Glavaš i njegovi suoptuženici od početka odbacuju optužbe za zlostavljanja, mučenja i ubistva osječkih Srba u slučajevima "garaža" i "selotejp".
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
U nastavku ponovljenog suđenja, danas je na zagrebačkom Županijskom sudu svedočio Nikola Jaman koji je potvrdio da je Branimir Glavaš bio glavni zapovednik odbrane grada Osijeka.
Jaman je rekao da je on bio "alfa i omega za cijeli Osijek", a u tom smislu i zapovednik i njemu i njegovom zameniku Josipu Fehiru, ocu Krunoslava Fehira.
Jaman je svedočio da je verovao u Branimira Glavaša jer je, kaže, bio simbol otpora i odbrane grada, ali da se posle razočarao. Rekao je i da je dao ideju Glavašu kako da zataška ubistvo Čedomira Vučkovića.
Rekao je i kako sada u ponovljenom suđenju govori drugačije jer je bolestan, odnosno da je pre lagao da Glavaš nije bio u zapovednoj stukturi.
"Nemam razloga da sada lažem, moj otac je bio ustaša i šest godina u zatvoru. Mučila me savjest, sada spavam kao beba", rekao je Jaman.
Čedomira Vučkovića je u avgustu 1991. ubio tada 16-godišnji Fehir, pripadnik takozvane Branimirove osječke "zaštitne čete", koji je naknadno dobio status zaštićenog svedoka, a u ranijim je suđenjima teretio Glavaša.
Nakon svedočenja, Jaman i Glavaš su se susreli ispred suda.
"Nije važno hoću li živjeti sto godina ili ću sutra umrijeti. Neka mi sad odgovori na pitanje. Što mi nisi jednom došao u posjetu, a ja sam tebi bio?" pitao je Jaman Glavaša, u prisustvu novinara.
Glavaš je rekao da nije želeo da dođe da ne bi ispalo da utiče na svedoke.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Napeto na suđenju Glavašu: Okršaj ispred suda

Izvor: B92, 05.Nov.2019

Zagreb -- Nastavak ponovljenog suđenja Branimiru Glavašu za ratni zločin nad Srbima u Županijskom sudu u Zagrebu proteklo u napetoj atmosferi...Svedok Nikola Jaman promenio je iskaz, uz priznanje da je ranije na suđenjima lagao da bi zaštitio Glavaša...Po završetku današnjeg ročišta ispred...

Nastavak na B92...

Suđenje Glavašu za ratni zločin, svedok priznao da je lagao: Branimir je bio alfa i omega za celi Osijek

Izvor: Večernje novosti, 06.Nov.2019, 00:37

Svedok otkrio da je on dao ideju kako da se zataška likvidiaciju Čedomira Vukovića ZAGREB - OD STALNOG DOPISNIKA DO sada sam lagao, a sada želim da kažem istinu. Branimir Glavaš bio je alfa i omega za celi Osijek, izjavio je ključni svedok Nikola Jaman na ponovljenom suđenju...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.