Sve više migranata u BiH, vlasti smatraju da najgore tek dolazi

Izvor: RTS, 17.Feb.2020, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više migranata u BiH, vlasti smatraju da najgore tek dolazi

Zbog povoljnih vremenskih prilika koje vladaju ovih dana povećava se i broj migranata koji ulaze na područje Unsko-sanskog kantona. Prema podacima iz policije, na ovo područje dolazi oko 80 migranata dnevno.
Premijer USK Mustafa Ružnić smatra da najgore tek dolazi, jer se na proleće očekuje novi talas migranata, prenosi portal Nezavisne.

"Mi od državnih vlasti i dalje tražimo da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se rasformiraju prihvatni centri 'Bira' u Bihaću i 'Miral' u Velikoj Kladuši i da se izgradi jedan tranzitni prihvatni centar koji će biti smješten van gradskog područja. Ranije smo već ponudili jednu lokaciju, međutim izostale su reakcije nadležnih institucija", rekao je Ružnić.
Prema rečima Nermina Kljajića, ministra unutrašnjih poslova USK, najveći broj migranata i dalje dolazi na područje Bihaća iako su prihvatni kapaciteti u kojima borave strani državljani već ranije popunjeni.
Dodao je kako je situacija kritična, jer još ne postoji pripremljeni plan upravljanja migracijama.
"Nema nikakve koordinacije između državnog i nižih nivoa vlasti. Iako je Vijeće ministara BiH formirano prije dva mjeseca, do sada je izostala ozbiljna reakcija u smislu zaštite USK kada su u pitanju migracije", kazao je Kljajić.
S povećanjem broj migranata raste i broj krivičnih dela čiji su oni počinioci, kažu u policiji Unsko-sanskog kantona i dodaju kako im nedostaje ljudstva u očuvanju povoljne bezbednosne situacije.
"U protekle dvije godine, od kada traje migrantska kriza, imali smo značajno povećanje broja krivičnih djela i 80 posto njih smo riješili. Međutim, situacija se neprestano usložnjava i policiji su potrebni dodatni kapaciteti", naveo je portparol kantonalne policije Ale Šiljdedić.
Ipak, Kljajić je rekao kako je nemoguće razmišljati o eventualnom zapošljavanju dodatnih policajaca, jer novca za tako nešto jednostavno nema.
Trenutno u prihvatnim centrima u Unsko-sanskom kantonu ima oko 3.500 migranata, ali se procenjuje kako ih na području ovog kantona trenutno ima više od 5.000, a oni koji nisu smješteni u centrima borave u privatnom smeštaju ili napuštenim objektima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.