Sud u Zagrebu odlučio: Tompson će moći da uzvikuje za dom spremni

Izvor: RTS, 03.Jun.2020, 16:10

Sud u Zagrebu odlučio: Tompson će moći da uzvikuje "za dom spremni"

Poklič "za dom spremni" na početku pesme "Bojna Čavoglave" Marka Perkovića Tompsona nije prekršaj – odlučila je na sednici suda većina sudija zagrebačkog Visokog prekršajnog suda.
Na sednicu su bili pozvane sudije svih odeljenja tog suda, a od ukupno 23 sudije odazvalo ih se 20. Od dvadeset prisutnih, čak petnaest ih je glasalo za stav da je taj poklič na početku Tompsonove pesme dopušten, četvoro >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je zauzelo stanovište da je javna upotreba tog pokliča uvek i u svim okolnostima pa i u Tompsonovom slučaju protivzakonita i predstavlja prekršaj dok se se jedan sudija uzdržao.

Time je više od dve trećine sudija Visokog prekršajnog suda potvrdilo kontroverznu presudu koju je prošle godine donelo veće tog suda kojem predsedava Anđa Ćorluka, a članice su mu Ivana Mašić i Mirjana Margetić.
Na osnovu te presude, a koju je danas podržala većina sudija zagrebačkog suda, Marko Perković Tomson će poklič "za dom spremni" i dalje moći neometano da uzvikuje na koncertima u Hrvatskoj.
Presuda u slučaju Tompson suprotna je nizu pravosnažnih presuda koje je od 2015. do prošle  godine doneo isti taj Visoki prekršajni sud, u kojima su prekršajno kažnjavani oni koji su javno uzvikivali taj ustaški poklič.
Tako je prošle godine Visoki prekršajni sud novčano kaznio makarskog pevača Marija Rosu, upravo za izvikivanje pokliča "za dom spremni" na početku izvođenja "Bojne Čavoglave" na koncertu u Makarskoj.
Ustavni sud je u više odluka zauzeo stav da je reč o pozdravu koji je u suprotnosti sa temeljnim načelima hrvatskog ustava.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

OŠTRE OSUDE Kuća ljudskih prava iz Zagreba: NEVEROVATNA ODLUKA SUDA, uzvik "Za dom spremni" simbolizuje zločinačku naci-fašističku ideologiju

Izvor: Blic, 03.Jun.2020

Kuća ljudskih prava iz Zagreba saopštila je da je zgrožena današnjom odlukom Visokog prekršajnog suda kojom se dopušta uzvikivanje ustaškog pozdrava "“Za dom spremni"” prilikom izvođenja pesme “Bojna Čavoglave” Marka Perkovića Tompsona.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.