Štampa: Nova vlada biće nikad brže formirana, manjinama jedno ministarstvo

Izvor: B92, 07.Jul.2020, 11:00

Štampa: Nova vlada biće nikad brže formirana, manjinama jedno ministarstvo

Zagreb -- U novoj hrvatskoj vladi, koja će, čini se, biti nikad brže formirana, ministarsko mesto bez portfelja imaće predstavnik manjina, koji, piše zagrebački Jutarnji.

Kako navodi list, ministar ne mora nužno biti iz SDSS-a.

Pozivajući se na svoja saznanja, zagrebački dnevnik piše da bi se taj ministar bez portfelja bavio isključivo manjinskim i društvenim pitanjima, što je u odlazećoj vladi bilo u nadležnosti ministra unutrašnjih poslova Davora Božinovića.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Stari-novi hrvatski premijer Andrej Plenković je dan nakon izbora praktično obezbedio parlamentarnu većinu sa osam poslanika manjinskih stranaka i po jednim iz stranke Reformista i HNS-a koji vodi Predrag Štromar.

Njihov jedini uslov, navodi list, za podršku Plenkoviću bio je da u toj većini ne budu zastupnici Domovinskog pokreta Miroslava Škore i "ekstremna desnica", što, kako se navodi, odgovara i samom šefu HDZ-a.

Podsećaju da je u svom pobedničkom govoru u izbornoj noći Plenković rekao da će jedna od glavnih tačaka novog četverogodišnjeg mandata biti zaštita ljudskih i manjinskih prava.

Jutarnji podseća I da su Škorini poslanici u kampanji stalno govorili protiv SDS S-a i Milorada Pupovca.

Jutarnji piše da će vladu činiti isključivo HDZ I trebalo bi, kažu, da bude mnogo manja u odnosu na odlazeću sa 12 do najviše 15 resora.

Prema saznanjima Jutarnjeg, Gordan Jandroković će ostati na poziciji predsednika Sabora, ali više neće biti generalni sekretar HDZ-a, u dogovoru s predsednikom stranke.

List procenjuje da bi Hrvatka mogla dobiti vladu najduže za dve sedmice, najduže 20 dana, nakon što budu objavljeni zvanični rezultati izbora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.