Srpski nacionalni savjet: Dan oslobođenja Pljevalja neformalno obeležen

Izvor: RTS, 27.Okt.2018, 14:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski nacionalni savjet: Dan oslobođenja Pljevalja neformalno obeležen

Dan oslobođenja grada Pljevalja i ujedinjenja Crne Gore i Srbije, i pored zabrane i ograničenja, ipak je obeležen, saopštava Srpski nacionalni savjet u Crnoj Gori.
Srpski nacionalni savjet Crne Gore navodi da je i pored zabrane i ogromnog broja policije više stotina građana prisutvovalo obeležavanju.

"I pored zabrane i ogromnog broja policije, koja je gotovo blokirala grad Pljevlja, u prepunom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << hramu i porti crkve Svete Petke, uz program crkvenog hora 'Sveti Novomučenik Stanko' iz Nikšića i srpskih umetnika i etnopojaca, više stotina građana prisutvovalo je obeležavanju svečanosti, da bi nakon toga mirnom šetnjom, uz zapaljene sveće, otišli do zgrade Opštine Pljevlja, pevajući 'Tamo, daleko', koja je simbol tog oslobodilačkog vremena", navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore Momčilo Vuksanović.
Srpski nacionalni savjet istovremeno je osudio zabranu održavanja kulturne manifestacije u Pljevljima, kojom bi se, na godišnjicu oslobođenja Pljevalja 1912. i 1918. godine, obeležilo ujedinjenje Crne Gore i Srbije.
Savet u saopštenju navodi da se radi o "drastičnom kršenju" Ustava Crne Gore, koji u okviru poglavlja – zaštita identiteta, garantuje izbor, upotrebu i javno isticanje nacionalnih simbola i obeležavanje nacionalnih praznika.
To potvrđuje, naglašavaju, da samo za Srbe ne važi Ustav Crne Gore ni u jednom svom delu.
"To ukazuje i da je položaj Srba u Crnoj Gori izuzetno složen i da aktuelna vlast ne bira sredstva da ograniči prava i slobode srpskog naroda i dovede ih u poziciju da nemaju gotovo nikakvu perspektivu u Crnoj Gori ukoliko žele da sačuvaju svoj nacionalni identitet i posebnost", navodi se u saopštenju.
Dodaju da će Srpski nacionalni savjet nastaviti, onako kako je to radio od osnivanja, da obeležava svoje nacionalne i verske praznike.
Sekretarijat za društvene delatnosti Opštine Pljevlja povukao je saglasnost koja je u četvrtak izdata Kulturnom Centru "Patrijarh Vrnava" za održavanje Svečane akademije u čast krsne slave Svete Petke, s obrazloženjem da organizatori nisu u prijavi naveli plan da akademijom obeleže i 100 godina oslobođenja i ujedinjenja Crne Gore i Srbije.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

SRBI JAČI OD POLICIJSKIH BLOKADA: Pljevljaci obeležili Dan ujedinjenja Crne Gore i Srbije!

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Okt.2018

Dan oslobođenja grada Pljevalja i ujedinjenja Crne Gore i Srbije, i pored zabrane i ograničenja, ipak je obeležen, saopštava Srpski nacionalni savet u Crnoj Gori..- I pored zabrane i ogromnog broja policije, koja je gotovo blokirala grad Pljevlja, u prepunom hramu i porti crkve Svete Petke, uz program...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.