Srbija probila NATO blokadu, ruska vozila izložena u Nišu

Izvor: VOA, 29.Jul.2019, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija "probila" NATO blokadu, ruska vozila izložena u Nišu

Deset oklopno-izviđačkih vozila pešadije BRDM 2, dobijenih od Ruske Federacije, prvi put je danas izloženo u niškoj kasarni "Mija Stanimirović", tokom svečanosti kojoj je prisustvovao predsednik Aleksandar Vučić, kao i novi ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko. Pošto prošle nedelje Rumunija nije propustila transport sa ruskim naoružanjem, koji se preko Dunava kretao u Srbiju, zbog sankcija koje je EU uvela Rusiji usled situacije u Ukrajini, ostalo je pitanje kako se rusko naoružanje transportuje do Srbije. Rumunska televizija "Digi 24" je objavila da se radi o 30 tenkova i 30 oklopnih transportera, koji su poslati u skladu sa ugovorom između Srbije i Rusije. Vučić je istakao da je Srbija uspela da dopremi 10 oklopno-izviđačkih vozila BRDM 2 iz Rusije poštujući međunarodno pravo. Na pitanje kako je Srbija "razbila blokadu", pošto su Rumunija i Bugarska, "po nalogu NATO", zabranile prolaz vozilima, Vučić je rekao: „Kako i kuda su došla - naša je stvar“. Istakao je da su vozila, koja su poklon Ruske Federacije, dopremljena u skladu sa zakonom i dogovorom sa Moskvom. Pored 10 BRDM2 vozila iz Rusije, čija je proizvodnja počela 1962. godine, a obustavljena 1989. godine, koloni je pridodato i jedno staro BRDM vozilo Vojske Srbije. Tokom prikaza biće predstavljeni i tenkovi, kao i zaposedanje položaja "Norama", samohodnim haubicama. U skladu sa Vojno-tehničkim sporazumom, dogovorenim između predsednika Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina, u Srbiju je stiglo 10 oklopno-izviđačkih vozila BRDM 2 u ugovorenom roku i bez bilo kakvih transportnih problema. Oklopni izviđački automobil BRDM-2 namenjen je za izviđanje u svim uslovima na kopnu i na vodi. Predsednik Vučić rekao je da Srbija očekuje isporuku ukupno sedam ruskih helikoptera MI35 i MI17.
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije,   NATO,   Evropska Unija

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

NATO o isporuci ruskih vozila: Uvažavamo pravo Srbije da bira sa kim sklapa sporazume

Izvor: VOA, 29.Jul.2019

“Severnoatlantska alijansa u potpunosti uvažava suvereno pravo svih država, uključujući i Srbiju, da biraju sa kim će sklapati političke i sporazume iz sfere bezbednosti”, rečeno je Glasu Amerike u briselskom štabu NATO-a u Belgiji, povodom isporuke deset oklopno-izviđačkih vozila pešadije...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.