Skupština Republike Srpske o položaju Srba u Crnoj Gori

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Feb.2020, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Republike Srpske o položaju Srba u Crnoj Gori

Deklaracija o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori treba da pošalje poruku vlastima u Crnoj Gori da prestane ugnjetavanje i ponižavanje Srba, koji su tamo građani trećeg reda, izjavio je danas poslanik u Skupštini Republike Srpske (RS) Nebojša Vukanović, koji je u parlamentu tog bh. entiteta podneo Predlog deklaracije o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori.

On je predsednika Crne Gore Mila Đukanovića nazvao diktatorom, u izlaganju u kojem je obrazložio razloge podnošenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Predloga Deklaracije na sednici Skupštine RS, a povod je crnogorski Zakon o slobodi veroispovesti, preneo je Radio Slobodna Evropa.

"Brojne su afere koje potresaju Crnu Goru. Milo Đukanović je privatizovao čitavu državu i jedina institucija koja mu se može suprotstaviti je Srpska pravoslavna crkva i zbog toga želi da je uništi. Znači ovaj Zakon je lansiran kako bi se javnosti skrenula pažnja", rekao je Vukanović, jedan od 13 poslanika opozicione Srpske demokratske stranke (SDS) u Skupštini RS.

U Deklaraciji koju je predložio Vukanović izražava se "duboka zabrinutost zbog položaja Srba u Crnoj Gori i učestalih primera kršenja osnovnih ljudskih i građanskih prava srpskog naroda".

U Predlogu deklaracije traži se od entitetskog parlamenta "da osudi diskriminaciju Srba u Crnoj Gori i napade na SPC, kao i da se usprotivi Zakonu o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori i pokušajima oduzimanja imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi".

"Otima se pravo na privatnu svojinu, jer se ne vodi pred sudovima spor kako je to predložila Venecijanska komisija, već to radi Milo Đukanović na način da se otima imovina, pa Crkva mora to da dokazuje u sudskim sporovima", rekao je Vukanović u svom izlaganju.

On je ustvrdio kako je "rimski papa Franjo poslao pismo Milu Đukanoviću da povuče sporni Zakon, što znači da mu se protivi i Rimokatolička crkva, iako se na nju ovaj Zakon ne odnosi".

Dodao je da Srbija ćuti, zbog "određenih veza" predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Mila Đukanovića.

Nakon izlaganja Nebojše Vukanovića skupštinsko zasjedanje je prekinuto zbog redovne pauze, a rasprava o Predlogu deklaracije o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori nastaviće se u 17 časova.

Neizvesno je da li će Predlog deklaracije prihvatiti parlamentarna većina koju čine Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Demokratski narodni savez (DNS), Socijalistička partija (SP), Demokratski savez (DEMOS), Ujedinjena Srpska i Narodni demokratski pokret (NDP).

Šef kluba poslanika vladajućeg SNSD u Narodnoj skupštini RS Igor Žunić izjavio je 11. februara za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je zvanični stav njihove partije da po pitanju dešavanja u Crnoj Gori prate šta radi Srbija, koja još nije donela nikakvu deklaraciju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

NS RS razmotrila prijedlog deklaracije o položaju Srba u Crnoj Gori

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Feb.2020

BANJALUKA, - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je prijedlog deklaracije o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori - prijedlog narodnog poslanika Nebojše Vukanovića.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.