Šefica hrvatske diplomatije na čelu Saveta Evrope

Izvor: B92, 26.Jun.2019, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šefica hrvatske diplomatije na čelu Saveta Evrope

Zagreb -- Šefica hrvatske diplomatije Marija Pejčinović Burić izabrana je za novu generalnu sekretarku Saveta Evrope, javili su hrvatski mediji.

Njena protivkandidatkinja je bila Beglijanka Didijer Rajnders.

Burićeva je izglasana u tajnom glasanju, a prebrojavanje je bilo ručno.

Burićeva je, kako se navodi, dobila punu podršku poslanika u Bundestagu Jospa Juratovića, koji je poreklom iz Hrvatske.

Večernji piše da je Juratović hitno doputovao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Strazbur da bi, kao zamenski član PS SE, glasao za Burićevu s obzirom na to da je njegova koleginica koja je redovni član bila sprečena da prisustvuje glasanju.

"Ona je žena koja ima veliko iskustvo po pitanju tranzicije. Od kraja 1980-ih do danas prošla je sve moguće institucionalne pozicije, iskusila tranziciju istočne Evrope i mislim da Savetu Evrope treba neko ko ima dobar senzibilitet o istočnoj i zapadnoj Evropi, jer tu se ipak oseti neka vrsta raskola, a ona bi mogla odigrati ulogu zbližavanja", rekao je Juratović o Burićevoj, preneo je Večernji list.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.