Sećanje na žrtve Oluje – komemoracija u Donjem Lapcu, parastosi u crkvama

Izvor: RTS, 04.Avg.2019, 12:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sećanje na žrtve "Oluje" – komemoracija u Donjem Lapcu, parastosi u crkvama

U organizaciji Srpskog nacionalnog veća, uz učešće Incijative mladih za ljudska prava, u Donjem Lapcu u Hrvatskoj održan je komemorativni skup u spomen na ubijene i nestale tokom akcije "Oluja". Parastos stradalima služen jutros i u selu Markovcu u okolini Knina, kao i u drugim crkvama.
Ispred spomenika civilnim žrtvama stradalim u Donjem Lapcu okupljenima se obratio načelnik općine Ilija Obradović >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zatraživši minut ćutanja za žrtve. Kazao je da hrvatsko društvo ne sme dozvoliti da ga žrtve dele.

"Umesto tih raznih podela ja bih pozvao sve one koji to koriste u dnevno-političke svrhe, da tu energiju podela preusmerimo u energiju progresa i da vidimo kako možemo ove naše povratničke, ruralne sredine vratiti i pokrenuti. Svakim danom nas je ovde sve manje, naša sela izumiru", rekao je Obradović.
Nikola Puharić, programski direktor Incijative mladih za ljudska prava, rekao je da ne govori samo u svoje ime i u ime Inicijative, već i u ime svih onih koji su potpisali "peticiju za ispriku žrtvama Oluje i njihovima obiteljima".
Istakao je da je potrebna velika saradnja po pitanju ostvarenja pravde i prava. Poručuje i da je važno procesuirati zločine koji su se desili. 
"nasledilis mo društvo podela a cilj nam mora biti izgradnja odgovornog društva", naveo je Puharić. 
Predsednik SNV-a Boris Milošević rekao je da u državnom službenom narativu nema mesta za srpske žrtve Oluje.
"Ja ne posedujem istinu o Oluji, ali znam da država tada nije sprečila pljačku već je pokrivala grabež. Nema tadašnjeg načelnika, gradonačelnika ili župana koji nije potpisao neki papir kojim je pokrio odnošenje svega što se moglo natovariti i odneti", naveo je  Milošević.
Parastos u Markovcu 
Parastos stradalima je služen jutros u selu Markovcu u okolini Knina. U Crkvi Sveti Ilija okupilo se na desetine Srba povratnika u te krajeve, a mnogi od njih došli su iz Srbije, ali i inostranstva.
O trenucima kada su morali da beže pred naletom hrvatske vojske, svedoče neki od meštana.
"Jedno veče kad sam došao u kuću imao sam šta videti, sva svetla su bila upaljena, ko je god imao traktore, sve je bio spremno za krenuti, a topovi su tukli celi dan u okolinu Knina. Ponekad je veliki strah ušao u mene", priča Đorđe Grubnik, povratnik u selo Markovci.
Izbeglica iz Markovca Đuro Lekić kaže da je osećaj bio neopisiv.
"Nije bilo prijatno, normalno. Niti znaš gde ideš ni kuda ideš, s kojim ciljem idemo. To je ono bilo", dodaje Đuro.
"Ja se danas tužno osećam kad dođem ovde, zato što mi je uvek prisutno pet ili šest ljudi koji se nisu našli. Tih dana sam jako tužna radi njih. Tužna sam ja i radi nekih mojih prijatelja katolika koji su poginuli, ja imam dosta, mislim živela sam, išla sam u školu, živela sam u tom nekom okruženju gde su bili i jedni i drugi", priča Danka Rapo iz Knina. 
Parastosi su služeni i u drugim pravoslavnim crkvama u Hrvatskoj.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.