Izvor: RTS, 16.Maj.2022, 13:43

Sabor SPC pozdravlja status najšire moguće autonomije za Ohridsku arhiepiskopiju

Sabor SPC saopštio je da pozdravlja prihvatanje opštepriznatog kanonskog statusa za "Makedonsku pravoslavnu crkvu – Ohridsku arhiepiskopiju", a to je status najšire moguće autonomije, odnosno pune unutrašnje samostalnosti, dodeljen još 1959. godine.
"Primivši akt Svetog Arhijerejskog Sinoda 'Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije' kojim ista prihvata opštepriznati kanonski status, dodeljen joj 1959. godine od strane Svetog Arhijerejskog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Sabora Srpske pravoslavne crkve i izražava nadu da će SPC bratoljubivo rešavati i rešiti i pitanje njenog konačnog kanonskog statusa, čemu treba da usledi svepravoslavno saglasje i prihvatanje toga statusa, Sveti Arhijerejski Sabor je odlučio:
- Sa blagodarnošću Gospodu i sa radošću Sabor pozdravlja prihvatanje opštepriznatog kanonskog statusa, a to je status najšire moguće autonomije, odnosno pune unutrašnje samostalnosti, dodeljen još 1959. godine.
- Pošto su ovim uklonjeni razlozi za prekid bogoslužbenog i kanonskog opštenja, izazvani jednostranim proglašenjem autokefalnosti 1967. godine, vaspostavlja se puno liturgijsko i kanonsko opštenje.
- Vaspostavljanjem jedinstva na kanonskim osnovama i pod uslovima važenja kanonskog poretka na čitavom području Srpske pravoslavne crkve dijalog o budućem i eventualno konačnom statusu eparhijâ u Severnoj Makedoniji nije samo moguć nego je i celishodan, legitiman i realan.
- U dijalogu o njihovom budućem i eventualno konačnom kanonskom statusu Srpska pravoslavna crkva će se rukovoditi samo i isključivo eklisiološko-kanonskim i crkveno-pastirskim načelima, merilima i normama, ne mareći za 'realpolitičke', 'geopolitičke', 'crkvenopolitičke' i druge slične datosti ili za jednostrane inicijative i ne podležući ničijim uticajima ili pritiscima;
I, naposletku, Sabor nema nameru da posle rešavanja statusa uslovljava novu sestrinsku Crkvu ograničavajućim klauzulama u pogledu opsega njene jurisdikcije u matičnoj zemlji i u dijaspori, uz preporuku istoj da pitanje svog zvaničnog naziva reši u neposrednom bratskom dijalogu sa jelinofonim i ostalim pomesnim pravoslavnim crkvama", navedeno je u saopštenju Sabora, koji je objavila SPC na sajtu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sabor SPC odobrio kanonsko jedinstvo sa Makedonskom pravoslavnom crkvom

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 16.Maj.2022

Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštio je 16. maja da pozdravlja prihvatanje statusa pune unutrašnje samostalnosti Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA). Sabor SPC je najviše crkveno telo, koje okuplja sve starešine te crkve. Kako se navodi...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.