SLO blokira veliku kinesku investiciju u Hrvatskoj

Izvor: Mondo, 05.Sep.2017, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SLO blokira veliku kinesku investiciju u Hrvatskoj

Kineskom investitoru koji je objavio da će uložiti milijardu kuna (oko 135 miliona evra) na zadarskom području, s naglaskom na Luku Zadar u kojoj već ima 24 odsto udela, Slovenci pokušavaju da opstruiraju ceo proces, piše "Jutarnji".

Foto: Printscreen/YouTube

  Kineskom investitoru koji ima 24 odsto Luke Zadar u Hrvatskoj evidentno je otežano ulaganje u tu kompaniju.

"Intencija je, prema tumačenju poznavaoca situacije, da se spreči ulazak >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << kineskog kapitala, jer bi on oteo deo prometa Luci Kopar (u Sloveniji)", navodi Jutarnji.

Prema saznanju Jutarnjeg lista, dan nakon glavne skupštine 31. avgusta, od Okružnog suda u Mariboru stigla je privremena mera.

S njom žele da zabrane pravo glasa većinskom vlasniku 53 odsto deonica, kompaniji Diluculo u vlasništvu mariborskog taksiste Danijela Robnika, zbog krivičnih postupaka koji se vode u Sloveniji protiv prethodnih vlasnika 53 odsto deonica Luke Zadar.

Međutim, u Luci Zadar nisu uznemireni.

Oni poručuju da ništa ne može poremetiti planove, kao i da je privremena mera bez osnova.

List navodi da je menadžment luke optimističan da će "ako sve prođe po planu, u sledeća dva meseca deo kapitala kineskog ulagača Đijangsiong Hua, preko kompanije Luxury Real Estate koju zastupa Zvonimir Zlopaša, ući u Luku Zadar".

Mali: Moguća velika ulaganja Kineza u Beogradu

Direktor Luke Zadar, Nikola Dragičević, posebno napominjući da je kapital važan za opstanak preduzeća jer je druga opcija - stečaj.

Luka Zadar je, naime, 2014. potpisala ugovor o produženju koncesije na 25 godina, kojim su preuzete obaveze koje luka mora da ispoštuje, a najveća je ulaganje od 215 milijuna kuna (29 miliona evra).

Tihomir Vorih, zamenik predsednika Nadzornog odbora Luke, napominje da u ovoj godini moraju da ulože još i 45 miliona kuna u infrastrukturu koju je Lučka uprava morala da osigura, ali nije, a to može biti jedan od razloga raskida koncesijskog ugovora.

Srbija i Kina: Nove investicije, novi kapaciteti

"Sve vreme smo na litici. Ali, kineski investitor... to može promeniti. Nakon godinu dana intenzivnih razgovora, dubinske analize, nekoliko poseta, zaključio je da je najveća realna vrednost Luke Zadar u potencijalu i kadrovima. Potencijal je gradnja kontejnerskog terminala. Time bi se na Luku Zadar prebacio deo prometa i tereta kineskih partnerskih kompanija, što je verovatno rezultiralo opstrukcijom iz Slovenije", kaže za "Jutarnji" Vorih, koji je doveo kineskog ulagača.

Vorih napominje da su opstrukcije iz Slovenije posledice događaja iz 2007, kada je tadašnji menadžment Luke Zadar prodao 53 posto deonica slovenačkim fondovima u vlasništvu mariborske nadbiskupije.

Od tada kompanija stagnira, a s novim ulaganjima potencijal joj raste, zaključuje "Jutarnji".

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.