SDA odbacila napade iz RS i Srbije u vezi sa svojom deklaracijom

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Sep.2019, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SDA odbacila napade iz RS i Srbije u vezi sa svojom deklaracijom

Stranka demokratske akcije (SDA) odbacila je napade političara iz Republike Srpske i Srbije u vezi sa deklaracijom koju je usvojila na poslednjem Kongresu stranke, navodeći da sve što je o ustavnoj reformi u BiH napisano u poslednjoj Programskoj deklaraciji SDA, navedeno je i u programskim deklaracijama usvojenim na kongresima ove stranke 2009. i 2015. godine.

Iz ove stranke su postavili pitanje - zašto su se iz Republike Srpske i susedne Srbije baš sada "setili" da dovedu >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << u pitanje nešto što je već decenijama jasan stav SDA i legitiman politički cilj.

"Odbacujući neosnovane napade i pritiske, istovremeno podsećamo i na deklaraciju sabora SNSD, u kojoj su kao cilj izneli ocepljenje RS, kao i na deklaraciju SNS iz 2013. godine, u kojoj su kao cilj izneli pripajanje Republike Srpske Srbiji", ističe se u saopštenju.

SDA smatra da su "upravo te dve deklaracije, u kojima se najavljuju napadi na suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kroz jednostrana narušavanja Dejtona, najveće pretnje miru i stabilnosti u BiH i na Zapadnom Balkanu".

"Očigledno se radi o tome da neki žele da imaju pravo otvoreno da zagovaraju jednostrana narušavanja Dejtona, kroz najave otcepljenja ili formiranja novih entiteta, a nas pritiscima pokušavaju ućutkati, kada tražimo legalne ustavne reforme i legitiman cilj – državu ravnopravnih građana", ističe se u saopštenju.

Iz SDA su još naveli da "nikome ne prete niti misle do svog legitimnog cilja (Republike Bosne i Hercegovine, države ravnopravnih građana) doći neustavnim, jednostranim i nelegalnim potezima".

"Važeći Ustav BiH nalaže da je za ustavnu reformu potrebna dvotrećinska i entitetska većina, u Parlamentarnoj skupštini BiH, i to je jedini put za promenu uređenja BiH, što SDA savršeno razume", stoji u saopštenju.

SDA smatra da će "vremenom sve više ljudi širom BiH, među svim narodima, shvatiti da je najbolje da BiH bude uređena po ugledu na razvijene zemlje EU, kao država ravnopravnih građana".

"Radićemo, sa svim političkim snagama koje imaju istu viziju BiH, na promovisanju i jačanje te ideje, sve dok u Parlamentarnoj skupštini BiH ne budemo imali potrebnu dvotrećinsku i entitetsku većinu", zaključili su iz SDA.

Deklaracija SDA, koja kao cilj promoviše ustavne promene i formiranje Republike BiH, izazvala je oštre reakcije zvaničnika iz RS i Srbije, koji je smatraju pokušajem rušenja Dejtonskog sporazuma.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

SDA: Druge stranke narušavaju Dejton idejom otcepljenja Republike Srpske

Izvor: B92, 16.Sep.2019

Sarajevo -- Stranka demokratske akcije odbacila je napade političara iz Republike Srpske i Srbije u vezi sa deklaracijom koju je usvojila na poslednjem kongresu stranke...Oni navode da sve što je o ustavnoj reformi u BiH napisano u poslednjoj Programskoj deklaraciji SDA, navedeno je i u programskim...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.