Rupel: Slovenci su bili kao na ekskurziji u Jugoslaviji (VIDEO)

Izvor: Vesti-online.com, 12.Nov.2018, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rupel: Slovenci su bili kao na ekskurziji u Jugoslaviji (VIDEO)

"Treba da budemo pravedni, Jugoslavija je Slovencima pomagala", Dimitrij Rupel, prvi ministar inostranih poslova Slovenije od 1990. godine, prenosi Radio Slobodna Evropa.

- Mislim da smo mi u Jugoslaviji mogli da stvorimo mnoge stvari koje inače ne bi mogli stvoriti. Što se tiče izgradnje institucija, poznavanja države. Mi smo bili kao na jednoj studentskoj ekskurziji u Jugoslaviji. Međutim, ona je bila anahrona pojava - ističe Rupel za RSE.

On je dodao da je problem >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Slovenaca i Hrvata bio to što su se našli na pogrešnoj strani u Prvom svetskom ratu pa su zbog toga morali biti spremni na više koncesija Srbima.

Rupel kaže da su odmah po dolasku opozicionog DEMOS-a na vlast 1990, počele pripreme za nezavisnost Slovenije uvežbavanjem policijskih jedinica i da je oružje stizalo ilegalnim putevima iz Izraela.

Istovremeno, na diplomatskom planu uspostavljeni su kontakti sa nemačkim kancelarom Helmutom Kolom, pa čak i ruskim predsednikom Borisom Jeljcinom sa kojim se Rupel sreo u maju 1991.

Rupel, koji je 1980-ih bio disident, kaže da se tada često sretao sa Dobricom Ćosićem sa kojim je bio u prijateljskim odnosima. On je sa predsednikom Skupštine Slovenije Francom Bučarom posetio Ćosića u Beogradu u avgustu 1991. godine nakon rata u Sloveniji.

- Rekli smo Dobrici - pustite vi nas da radimo svoje a mi ćemo pustiti vas da radite svoje. Mi imamo svoje nacionalne interese, vi imate svoje nacionalne interese i mi mislimo da oni nisu protivrečni. Mi nećemo ulaziti u vaše poslove, nemojte vi ulaziti u naše. I na neki način Ćosić se tada složio, te 1991 - rekao je Rupel.

Međutim, Rupel dodaje da je njegov poslednji susret sa Ćosićem 1992. na konferenciji u Londonu bio veoma hladan.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.