Region: Sputnjik stiže u Crnu Goru; U Sloveniji vakcinacija i za starije od 50 godina, u Hrvatskoj još 46 žrtava, 39 u Bosni i Hercegovini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Apr.2021, 07:55

Region: Sputnjik stiže u Crnu Goru; U Sloveniji vakcinacija i za starije od 50 godina, u Hrvatskoj još 46 žrtava, 39 u Bosni i Hercegovini

Nekoliko desetina hiljada doza ruske vakcine Sputnjik V trebalo bi da stigne u Crnu Goru iz Rusije tokom naredne sedmice, izjavio je za Vijesti član pregovaračkog tima za nabavku te vakcine Sergej Boljević.

On je rekao da će u kontingentu biti verovatno 20.000 ili 30.000 doza.

U Crnu Goru do sada je stiglo 10.000 od 50.000 dogovorenih doza ruske vakcine, a Boljević je objasnio da isporuka kasni iz tehničkih razloga.

Govoreći o početku proizvodnje Sputnjika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << V u Srbiji, Boljević je rekao da bi bilo mnogo pametnije u narednom periodu nabavljati vakcine direktno od Instituta za virusologiju, serume i vakcine “Torlak” i da će u tom slučaju i cena biti niža.

Boljević je dodao da je zahvalan crnogorskoj ministarki zdravlja Jeleni Borovinić Bojović što se tokom posete Srbiji dogovorila o saradnji u vezi sa nabavkom vakcina sa zdravstvenim vlastima.

Masovna vakcinacija u Crnoj Gori još nije počela jer kasni isporuka kontingenta kineskih vakcina. Iz kineske ambasade i Ministarstva zdravlja saopšteno je da će naredne sedmice, odnosno do kraja meseca, stići kontingent od preko 200.000 Sinofarm vakcine i da će masovna vakcinacija početi nekoliko dana nakon datuma isporuke, navode Vijesti.

Slovenija: Od danas moguća putovanja, otvaraju se kulturni događaji

Slovenački državljani mogu od danas da putuju između regiona, a neki kulturni događaji su dozvoljeni odlukom vlade, međutim, skupština je smanjila broj okupljenih na otvorenom sa 100 na 10 ljudi, javila je agencija STA.

Uvedeno je dodatno ograničenje - jedna osoba mora da ima 30 kvadratnih metara prostora u zatvorenom, a na otvorenom 10 kvadratnih metara i distanca između dva lica ne sme biti manja ispod metar i po.

Iste restriktivne mere po pitanju prostora koji mora da ima jedna osoba se odnose na muzeje i biblioteke, koje su otvorene već neko vreme.

Vlada je u četvrtak uveče iznenadila građane i dopustila otvaranje pozorišta i bioskopa, pod restriktivnim merama, dok zaposleni i izvođači predstava moraju da se testiraju na kovid-19 jednom nedeljno, ukoliko nisu revakcinisani ili preležali virus.

Vakcinacija i za starije od 50 godina

Sve osobe starije od 50 godina u Sloveniji sada imaju pravo na vakcinaciju, u skladu s revidiranom strategijom vakcinacije koju je slovenačka vlada usvojila sinoć.

Strategijom su, takođe, određene dodatne prioritetne grupe, prenosi slovenačka agencija STA.

U prioritetne grupe sada ponovo ulaze nastavnici i osoblje koje radi u ključnoj infrastrukturi - energetici, transportu, snabdevanju vodom, zdravstvenoj zaštiti, finansijama, zaštiti životne sredine i informacionim i komunikacionim mrežama.

Dodatne prioritetne grupe obuhvataju farmaceutsku industriju, osoblje od suštinskog značaja za funkcionisanje države, zaposlene i volontere koji nude pomoć hroničnim pacijentima i drugim ranjivim grupama.

Najnovija strategija, koja je do sada menjana šest puta, usledila je nakon što je većina onih starijih od 70 godina, koji su želeli da dobiju vakcinu, već vakcinisano. Stope vakcinacije za one iznad 70 godina su u rasponu od 50 do 60 odsto.

U starosnoj grupi od 60 do 70 godina do sada je otprilike 40 odsto dobilo najmanje jednu dozu vakcine.

U Sloveniji je ukupno skoro 390.000 ljudi do sada primilo jednu dozu vakcine, ili skoro 19 posto populacije, dok je gotovo 167.000 ili osam posto populacije potpuno vakcinisano.

U Hrvatskoj novih 46 žrtava 

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata od posledica kovid-19 umrlo 46 osoba, registrovano je 2.529 novih sluÄŤajeva infekcije na 8.783 testirane osobe, saopštio je danas Ĺtab civilne zaštite.

Ukupni broj aktivnih slučajeva danas je 16.168, među njima je 2.227 pacijenata na bolničkom lečenju, od kojih je 221 na respiratoru.

Od početka epidemije od korona virusa je obolelo 318.837 osoba, od kojih su 6.784 preminule, a ukupno se oporavilo 295.885 osoba, od toga 2.431 u protekla 24 sata.

U Bosni i Hercegovini 39 pacijenata izgubilo bitku sa virusom 

U protekla 24 sata u Bosni i Hercegovini (BiH) su registrovane 362 novozaražene osobe, od 3.370 testiranih osoba, a u istom periodu je umrlo 39 pacijenata, prenosi danas Klix.ba.

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 2.495 uzoraka, od kojih je 84 pozitivno na SARS-CoV-2. Do sada je testirano ukupno 614.965 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 128.134 osobe.

Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH izlečeno je 107.788 pacijenata, a i protekla 24 sata, oporavilo se 1.124 pacijenta. U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su 22 nova smrtna ishoda, a od počeka epidemije umrlo je 4.703. Od poslednjeg izveštaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u protekla 24 sata, izvršeno je testiranje 742 laboratorijska uzorka, a virus korona potvrđen je kod 242 osobe. Prijavljeno je 17 smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona.

U Republici Srpskoj, od virusa korona, do sada se oporavilo 41.695 osoba, a testirano je ukupno 253.126 osoba. Pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 7.893 osobe, a nadzor je završen kod 176.370 osoba. U Brčko distriktu BiH registrovana su 36 nova slučaja zaraze virusom korona, a testirano je 133. Oporavilo se 30 pacijenata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

IMUNIZACIJA SE NASTAVLJA KOD SUSEDA: Desetine hiljada doza anti-kovid seruma stiže u Crnu Goru

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Apr.2021

Nekoliko desetina hiljada doza ruske vakcine Sputnjik V trebalo bi da stigne u Crnu Goru iz Rusije tokom naredne sedmice..Ovo je izjavio član pregovaračkog tima za nabavku te vakcine Sergej Boljević, i dodao da će u kontingentu biti verovatno 20.000 ili 30.000 doza...U Crnu Goru do sada je stiglo...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.