Referendum u Rumuniji – da li će građani i ustavom zabraniti istopolne brakove

Izvor: RTS, 06.Okt.2018, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Referendum u Rumuniji – da li će građani i ustavom zabraniti istopolne brakove

U Rumuniji se održava dvodnevni referendum na kojem se odlučuje da li da se uz zakon i Ustavom zabrane istopolni brakovi. Da bi referendum uspeo, potrebno je da glasa najmanje 30 odsto upisanih birača, a blagoslov za njegovo održavanje dala je i Rumunska pravoslavna crkva. Sa druge strane, iz Evrope stižu oštre kritike i poziv rumunskim vlastima da poštuju ljudska prava.
Oko 18 miliona glasača u Rumuniji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pozvano je da se izjasni o promeni definicije porodice, na osnovu peticije jedne konzervativne organizacije, koju je potpisalo tri miliona ljudi.

Po rumunskom ustavu, brak je zajednica supružnika, a inicijatori referenduma žele da ubuduće bude definisan isključivo kao zajednica muškarca i žene.
Za inicijativu je glasala i predsednica rumunske vlade, uprkos kritikama Brisela i nevladinih organizacija.
"Naša je građanska dužnost da se izjasnimo o temama koje su važne za društvo, a porodica je svakako jedna od njih. Glasala sam za vrednosti u koje verujem", rekla je premijerka Viorika Dančila.
Inicijativa je od početka imala podršku Rumunske pravoslavne crkve, a na referendumu je glasao i rumunski patrijarh.
Građani smatraju da deca treba da znaju ko im je otac a ko majka, i da u Ustavu mora da se naglasi da je brak zajednica muškarca i žene, a ne partnera, kao do sada.
Rumunskim zakonom istopolni brakovi već su zabranjeni. Insistiranje da tako piše i u ustavu, kritičari vide kao zlonameran pokušaj da se pripadnicima LGBT populacije stvori osećaj da su građani drugog reda i da se marginalizuju samohrani roditelji i nevenčani parovi sa decom.
Prema anketama, očekuje da će glasači podržati ustavnu izmenu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Građani Rumunije odlučuju referendumom o istopolnim brakovima

Izvor: Danas, 06.Okt.2018

U Rumuniji se održava dvodnevni referendum na kojem se odlučuje da li da se uz zakon i Ustavom zabrane istopolni brakovi. Članak Građani Rumunije odlučuju referendumom o istopolnim brakovima se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.