Oslobađanje Orića najgora poruka srpskom narodu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Nov.2018, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oslobađanje Orića najgora poruka srpskom narodu

Pedstavnici Republike Srpske oštro su osudili konačnu oslobađajuću presudu po optužnici protiv ratnog komandanta tzv. Armije BiH za Srebrenicu, Nasera Orića, i njegovog saborca, Sabahudina Muhiću. 

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da oslobađajuća presuda komandantu Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću predstavlja najgoru poruku koju su srpskom narodu mogli da upute Sud BiH i BiH u celini i da je krajnje vreme da se prestane sa omalovažavanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srba, prenosi Srna.

Dodik je podsetio da je i ranije govorio da je to suđenje farsa i namešteno da bi zločinci, kakav je Naser Orić, dobili satisfakciju u vršenju zločina.

"BiH i institucije tipa Suda BiH loše su mesto za Srbe", rekao je on i dodao da u BiH za ubijanje Srba nema nikakve odgovornosti.

Prema njegovim rečima, mnogo stvari u BiH je napravljeno da bi bilo protiv Srba i da bi se omalovažavao srpski narod.

Dodik je rekao da je Orić nesumnjivi zločinac, da su o tome svedočili i Bošnjaci, koji tvrde da je on vršio ratni zločin, ubijao ljude.

"Biti pripadnik srpskog naroda danas, u trenutku kada zločinca oslobađaju sudije, koje su sve, a nisu sudije, govori o tome šta možemo očekivati u BiH", rekao je Dodik.

On je istakao da je BiH "pravno i ljudsko nasilje nad Srbima, što najbolje pokazuju ovakve odluke Suda BiH".

Dodik je rekao da bi voleo kada bi zaposleni u Sudu i Tužilaštvu BiH, kao deo odnosa prema svom narodu, napustili te institucije i da će u tome kada se odluče uvek imati njegovu podršku.

"Mislim da je krajnje vrijeme da se prekine sa tim nasiljem i omalovažavanjem srpskog naroda u celini", dodao je Dodik.

Čubrilović: Pravosudni sistem BiH do temelja ruši proces pomirenja naroda

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nedeljko Čubrilović, najoštrije je osudio oslobađajuću presudu Oriću, ističući da je to potpuni krah pravosudnog sistema BiH, koji do temelja ruši proces pomirenja naroda i izgradnje demokratskog društva i vladavine prava.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, Milenko Savanović, rekao je da je Sud BiH danas pokazao nepoštovanje prema srpskim žrtvama, ali da ne iznenađuje takav postupak, s obzirom na selektivnu pravdu u BiH.

Predsednik Boračke organizacije Republike Srpske, Milomir Savčić, smatra da Srpska treba da prestane da finansira institucije pravosuđa na nivou BiH, preneli su banjalučki mediji.

Predsednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, Nedeljko Mitrović, ističe da Narodna skupština Republike Srpske zbog oslobađajuće presude Oriću treba što pre da stav van snage nametnute odluke visokog predstavnika o formiranju Tužilaštva i Suda BiH.

Predsednik Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije, Milan Mandić, rekao je da pravda i pravo u BiH ne stanuju pod istim krovom.

Predsednik Saveza logoraša Republike Srpske, Branislav Dukić, smatra da oslobađajuća presuda Oriću samo potvrđuje da u Sudu i Tužilaštvu BiH nema pravde, već da u ovim institucijam vlada politika, zbog čega treba da ih napuste srpski predstavnici.

Predsednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske, Božica Živković Rajilić, smatra da svi srpski predstavnici treba da napuste Sud i Tužilaštvo BiH.

Predsednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Srebrenice, Branislav Vasiljević, rekao je da su porodice srpskih žrtava ostale neme.

Predsednik Srpske demokratske stranke, Vukota Govedarica, rekao je da oslobađanje Orića predstavlja konačan dokaz da u BiH pravda za Srbe ne postoji.

Iz PDP-a je saopšteno da ova presuda ponovo dokazuje neprofesionalnost, politički rad i selektivni pristup pravdi u BiH.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, Staša Košarac, izjavio je da je oslobađajuća presuda Oriću još jedna potvrda da pravosudne institucije na nivou BiH, nametnute odlukom visokog predstavnika, predstavljaju pravosudnu lakrdiju pod pritiskom i uticajem Bošnjaka.

Direktor Instituta za istraživanje zločina nad Srbima u 20. veku, Milivoje Ivanišević, rekao je da je oslobađajuća presuda očekivana i da su njome dodatno legalizovani svi zločini počinjeni nad Srbima u 20. veku.

Cvijanović: Presuda u službi politike

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je "oslobađajuća presuda Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću još jedna potvrda da je pravosuđe na nivou BiH u funkciji bošnjačke ratne politike", preneli su banjalučki mediji.

Ona je dodala da je s obzirom na dosadašnju praksu Suda BiH, ovakva presuda bila očekivana i "samo je potvrdila naše sumnje u pristrasnost ovog takozvanog 'pravosuđa", prenosi RTRS.

Ona je istakla da će ovakva odluka produbiti nepoverenje i negativno uticati na ionako krhke odnose u BiH.

Cvijanović je rekla da su ovakvom odlukom, praktično, amnestirani svi monstruozni zločini nad srpskim stanovništvom u Podrinju.

"Ako je ovo pravda namenjena srpskom narodu u BiH, onda ne treba da nas čudi to što Srbi svakim danom sve manje veruju u zajedničku budućnost u BiH", istakla je predsednik Srpske.

Apelaciono veće Suda BiH oslobodilo je danas ratnog komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i pripadnika te vojske Sabahudina Muhića optužbi za ratne zločine nad Srbima u Srebrenici 1992. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.