Izvor: RTS, 09.Avg.2020, 23:04

Pupovac: Raduje me poruka patrijarha, potrebno još vremena da se ispeče "pogača pomirenja"

Poslanik u Hrvatskom saboru i predsednik SDSS-a Milorad Pupovac, rekao je za hrvatski RTL da ga raduje što je patrijarh srpski Irinej poslao poruku ohrabrenja za sve one koji se upute putem pomirenja Srbije i Hrvatske. Naglasio je da bi poklič "Za dom spremni" trebalo skloniti iz javnog života.
Pupovac smatra da će biti potrebno još vremena, postupaka, reči i dela kako bi bila "ispečena i ukusna pogača pomirenja".

Odgovarajući na pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << novinara RTL-a o tome da li će Beograd i Zagreb shvatiti poruku da je pravo vreme za pomirenje, Milorad Pupovac je rekao da je potrebno vreme da to valjano shvate obe strane.
Raduje ga što je patrijarh srpski Irinej poslao poruku ohrabrenja za sve one koji se upute putem pomirenja Srbije i Hrvatske.
"Mi smo napravili prve korake s predstavnicima državne vlasti u Hrvatskoj. Sada je na predstavnicima državne vlasti u Hrvatskoj da se predstavnicima državne vlasti u Srbiji naprave prve korake", kazao je Pupovac.
Objasnio je da će u međuvremenu biti napravljeni još neki koraci koji će učvrstiti veru u to da to nije privremen i prigodan čin, nego da je reč, kako je ukazao da, "govorimo o onome što se dogodilo u Kninu",  reč o nečemu na čemu će se raditi još mesecima i godinama".
Smatra da je za sve to bilo potrebno vreme, da stvari sazru i da dođu ljudi koji će moći da ponesu teret na leđima onoga što je poneseno u Kninu i što će se nositi još veoma dugo.
Skloniti "Za dom spremni"Pupovac je kategoričan da poklič "Za dom spremni" treba skloniti iz javnog prostora.
"Treba ga maknuti iz legalnog prostora. To je, bez obzira što se koristio tokom rata 1991-1995, taj pozdrav je originalno ustaški pozdrav, pozdrav jedne kvislinške tvorevine koja je bila zločinačka i koja je počinila genocid na Jevrejima, Romima i Srbima, koja je istrebljivala sve protivnike režima, pre svega, antifašiste", naglasio je on.
Istakao je da taj pozdrav narušava ono što je želja da se stvori u današnjoj Hrvatskoj, a to su, kako je rekao, čvrsti demokratski temelji, mir u zemlji, mir na granicama i pomirenje između Hrvata i Srba.
Objasnio je i zašto je u subotu bio oštar prema ministru spoljnih poslova Gordanu Grliću Radmanu, istakavši da je u ovom trenutku veoma važno da svako doprinese otklanjanju nesporazuma i da se doprinese onome što je "zamešeno u Kninu u toj pogači pomirenja".
"Ne treba nastaviti retoriku kakvu smo imali dosad, bez obzira da li neko dao povod za to. Hrvatska sa svoje strane, s obzirom na to da je srpska zajednica učinila i doprinela, ne treba to da čini", kazao je on.
U Hrvatskoj se događaju incidentiA s druge strane, kazao je u Hrvatskoj se događaju incidenti, leto i svake godine i ne samo leti i ne samo svake godine.
"Napadi na turiste. Ispisivanje na auto, traktor: ''za dom spremni''. Poruke, s jedne strane, podrugivanja sa žrtvama, a s druge strane proterivanja, a s treće strane, zločinačke poruke kada je posredi taj poklič", objasnio je Pupovac.
Rekao je i da je na mestu ministra Radmana, da bi on nazvao svog kolegu u Beogradu i rekao: "žao mi je, učinićemo sve da se to ne ponovi".
"Ili bih napisao notu i poslao je u pisanoj formi. Ili bih zamolio gradonačelnika da on to uradi i poseti te ljude i da im kaže da Hrvatska takve stvari ne podržava. U ovom trenutku nama su potebni takvi postupci", zaključio je Pupovac.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.