Pupovac: Primenjuje li se na Srbe u Hrvatskoj politika vanrednog stanja

Izvor: RTS, 22.Jul.2019, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pupovac: Primenjuje li se na Srbe u Hrvatskoj politika vanrednog stanja

Lider Samostalne srpske demokratske stranke Milorad Pupovac kaže da u Hrvatskoj postoje grupacije koje zemlju žele da zadrže zemlju u nekoj vrsti ratnog stanja, govoreći o slučaju ćirilice u Vukovaru.
Milorad Pupovac je intervjuu za hrvatski servis regionalne televizije N1 naveo da u vezi sa pitanjem ćirilice u Vukovaru nije reč o proširivanju ili povećanju prava, nego o tome da su nekome >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uskraćena prava koja mu zakonom i Ustavom pripadaju.

"Kad imate takvo stanje, onda uvijek nađete nekoga tko će biti dežurni ili trajni neprijatelj. Tako se to u Vukovaru dogodilo s ćirilicom i sa Srbima. Dok se to ne promijeni u samoj percepciji hrvatske većine, dok se ne vidi koliko je to ograničenje za demokraciju u Hrvatskoj - to ni SDSS, ni ja, ni Srbi u Hrvatskoj ne mogu promijeniti", istakao je Pupovac.
Prema njegovim rečima, treba se suočiti s činjenicom - ili će biti mirnodopsko vreme u punom smislu te reči, u kojem zakoni neće biti suspendovani ili ćemo reći – okej, još uvek živimo u nekoj formi vanrednog ratnog stanja, samo to moramo objasniti javnosti i svetu.
"Volio bih znati zašto se u Hrvatskoj prema Srbima primjenjuje politika izvanrednog stanja, suspendiraju njihova prava i održava mržnja", naglasio je lider SDSS-a.
Kako je naveo, kada bi se sva ova pitanja mogla rešiti izlaskom iz koalicije i uskraćivanjem podrške, to bi bila najjednostavnija stvar za kojom bi mogao da posegne.
"Ali ja znam da se time ne bi ništa riješilo. Oni koji vode tu kampanju bi samo likovali - desničari iz crkvenih krugova, desničari iz nevladinih krugova, desničari iz političkih krugova bi samo likovali. Ovdje se radi o suptilnom procesu borbe za širenje demokratskog procesa", smatra Pupovac.
Govoreći o smeni ministara u hrvatskoj vladi, smatra da je to dobro, ali da bi bilo bolje da se dogodilo ranije.
"Sada Vlada može rasterećenija ući u zadnju godinu i pol dana vladavine, posvetiti se politikama", kaže Pupovac i dodaje da se mora suočiti s trendom netolerancije koja postoji u društvu, kao i s spoljnopolitičkim izazovima.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.