Zoran Mamić uhapšen u BiH po Hrvatskoj poternici, ali male šanse da će biti izručen

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2021, 09:09

Zoran Mamić uhapšen u BiH po Hrvatskoj poternici, ali male šanse da će biti izručen

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) privele su jutros u Međugorju bivšeg trenera FK Dinamo Zorana Mamića, kojeg Hrvatska potražuje zbog izdržavanja zatvorske kazne.

Iz SIPA nisu želeli da komenarišu privođenje Zorana Mamića, a sarajevski mediji su preneli da je on priveden u Sud BiH, gde će mu biti održano ročište.

Na tom ročištu ekstradicioni sudija bi trebalo da utvrdi koje dokumente poseduje Mamić.

Zoran Mamić, kao i njegov >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << brat Zdravko, koji se iz istih razloga sklonio iz Hrvatske u BiH, imaju državljanstvo i Bosne i Hercegovine.

Iz tog razloga, kada Sud utvrdi da Zoran Mamić poseduje i BiH državljanstvo, on neće biti izručen Hrvatskoj, što je u skladu sa zakonima te zemlje.

Obojica Mamića su u Hrvatskoj osuđeni na zatvorske kazne - Zoran na 4,8 godina, a Zdravko na 6,5 godina, zbog izvlačenja novca iz FK Dinamo.

Zoran Mamić je prošlog meseca zatražio od Hrvatske da zatvorsku kaznu služi u BiH, ali je taj zahtev odbijen, a pošto se nije javio na izdržavanje kazne Hrvatske je za njim raspisala međunarodnu poternicu Interpola i evropski nalog za hapšenje.

Ministar: Hrvatska će tražiti izručenje

Hrvatska će tražiti izručenje od BiH pravosuđa bivšeg trenera FK Dinama Zorana Mamića, koji je jutros priveden u Sud BiH, najavio je ministar pravosuđa Ivan Malenica.

Malenica je rekao da je privođenje Zorana Mamića u Sud BiH uobičajena procedura.

"Ono što je nadležnost Ministarstva pravosuđa i uprave, pripremamo dokumentaciju za zahtev za izručenje i u skladu s tim će reagovati Sud u BiH, koji će utvrditi sve činjenice, kao i da li ima elemenata da Zoran Mamić bude izručen Hrvatskoj”, rekao je Malenica, preneli su hrvatski mediji.

Hrvatsko pravosuđe odbilo i zahtev Zdravka Mamića

Hrvatsko pravosuđe odbilo je i zahtev nekadašnjeg prvog čoveka FK Dinamo Zdravka Mamića da zatvorsku kaznu služi u BiH, čiji je državljanin.

Braća Mamić u Hrvatskoj su osuđeni - Zoran na 4,8, a Zdravko na 6,5 godina zatvora zbog izvlačenja para iz FK Dinamo.

“Odbijena je molba Zdravku Mamiću za izdržavanje kazne u BiH, sud je dao negativno mišljenje”, rekao je ministar pravosuđa Hrvatske Ivan Malenica, prenelis u hrvatski mediji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Hrvatska će tražiti izručenje Zorana Mamića

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Maj.2021

ZAGREB - Hrvatska će tražiti izručenje od BiH pravosuđa bivšeg trenera FK Dinama Zorana Mamića, koji je jutros priveden u Sud BiH, najavio je ministar pravosuđa Ivan Malenica.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.