Približavanje Hrvatske EU zavisi od Slovenije i Haga

Izvor: S media, 02.Sep.2009, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Približavanje Hrvatske EU zavisi od Slovenije i Haga

Evropski komesar za proširenje Oli Ren ocenio da bi Hrvatska u prvoj polovini 2010. godine mogla da završi pregovore o pristupanju Evropskoj uniji, ukoliko reši spor o granici sa Slovenijom i ostvari punu saradnju sa Haškim tribunalom.

"Ukoliko na vreme ispuni preostale uslove, naročito u vezi sa pravosudjem i saradnjom sa Haškim tribunalom i reši pitanje granica sa Slovenijom, možda ćemo moći da završimo pregovore o pristupanju u prvoj polovini 2010. godine", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je Ren u obraćanju članovima spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta.

Hrvatska se nada da će završiti pregovore i zvanično postati članica Evropske unije tokom 2010. ili 2011. godine.

Ren je rekao da se atmosfera izmedju Hrvatske i Slovenije popravila, što navodi na "oprezni optimizam" da će spor biti uskoro rešen.

Slovenija od decembra blokira pregovore Zagreba sa EU, tvrdeći da dokumenti koje je Hrvatska dostavila u okviru pregovora o pridruživanju prejudiciraju rešenje spora o granici, dok Zagreb traži medjunarodnu arbitražu.

Premijer Borut Pahor izjavio je sinoć da bi predlog rešenja za granični spor Slovenije i Hrvatske mogao biti ponudjen u narednih nekoliko nedelja.

Prošlog vikenda, na Brdu kod Kranja, razgovarali su šefovi diplomatija Slovenije i Hrvatske Samuel Žbogar i Gordan Jandroković, koji su, takodje, izrazili optimizam u pogledu nastavka dijaloga dve zemlje o spornim pitanjima.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.