Izvor: RTS, 04.Mar.2021, 20:27

Preminuo umirovljeni vladika Atanasije

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije preminuo je posle borbe sa koronavirusom, potvrdila je bolnica u Trebinju.
Vladika Atanasije preminuo je u večernjim časovima, u četvrtak, 4. marta 2021. godine, u Javnoj zdravstvenoj ustanovi Bolnica Trebinje, navodi se na sajtu eparhije.

Umirovljeni vladika Atanasije lečio se u bolnici u Trebinju od koronavirusa od 17. februara. 
Zdravstveno stanje vladike pogoršalo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se pre nekoliko dana od kada je bio u teškom opštem zdravstvenom stanju sa upalom oba plućna krila, uz neinvazivnu respiratornu podršku.
Episkop Atanasije Jevtić rođen je u selu Brdarici, u šabačko-valjevskom kraju, 8. januara 1938. godine.
Završio je bogosloviju u Beogradu 1958. godine, u generaciji sa mitropolitom Amfilohijem i episkopom Lavrentijem.
Po povratku iz vojske zamonašio se u manastiru Pustinji kod Valjeva 3. decembra 1960. godine. 
Od 1991. bio je episkop banatski, a već sledeće godine je izabran za episkopa zahumsko-hercegovačkog.
U najtežim vremenima tokom rata, pomagao je narod, vojsku, siročad, izbeglice, ranjenike... obnavljajući pravoslavnu veru u Hercegovini krštavajući, pričešćujući i prosvećujući narod.
Eparhija navodi da će obaveštenje o sahrani vladike Atanasija biti objavljeno naknadno.
U Hercegovini je proglašena dvodnevna žalost povodom upokojenja umirovljenog episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Atanasija, saopšteno je iz Saveza opština i gradova istočne Hercegovine.
 
 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vladika Atanasije – uvek uz narod tokom stradanja

Izvor: RTS, 04.Mar.2021

Umirovljeni vladika zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije preminuo je od kovida-19. Iza sebe je ostavio brojna dela iz oblasti teologije, a narod će ga najviše pamtiti po podršci tokom ratova devedesetih i pogroma Srba na Kosovu i Metohiji. . Episkop Atanasije...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.