Vlada i Crkva posle petosatnog sastanka zadržale stavove o Zakonu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Feb.2020, 06:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada i Crkva posle petosatnog sastanka zadržale stavove o Zakonu

Predstavnici Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske, predvođeni premijerom i mitropolitom, Duškom Markovićem i Amfilohijem (Radovićem), ostali su na današnjem sastanku pri ranije iskazanim stavovima: vlada traži primenu, a crkva izmenu Zakona o slobodi veroispovesti.

To je bio prvi susret predstavnika crnogorske vlade i Crkve nakon usvojenog spornog Zakona o slobodi veroispovesti i protestnih litija i molebana koji se duže od mesec dana održavaju u svim gradovima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << širom Crne Gore.

Sastanak je, inače, trajao pet sati.

S obzirom na suprotstavljene stavove o pomenutom zakonu, dve strane su dogovorile da razgovor bude nastavljen na nivou eksperata.

U zajedničkom saopštenju vlade i Mitropolije se navodi da je tokom razgovora Crkva ostalo pri stavu da razgovor treba da bude fokusiran na izmenu Zakona, a ne o njegovoj primeni, jer po mišljenju Crkve Zakon nije u skladu sa Ustavom ni međunarodnim standardima.

Vlada, pak, smatra da se kroz dijalog i izgradnju međusobnog poverenja, kao i kroz davanje dodatnih i odgovarajućih garancija ovaj Zakon može primenjivati kao moderan i usaglašen sa Ustavom i evropskim standardima.

Navodi se da su predstavnici Episkopskog saveta SPC, na čelu sa mitropolitom Amfilohijem predali vladi predlog izmena odredaba koje Crkva vidi kao sporne.

Vlada je, navodi se, primila k znanju ovu inicijativu ocenivši da je za odgovor na to pitanje potrebno sveobuhvatno sagledavanje ne samo ovog Zakona nego i drugih mogućnosti koje nudi pravni sistem.

Sastanak je održan na poziv premijera Markovića i protekao je u, kako se navodi, duhu međusobnog uvažavanja, konstruktivnoj i otvorenoj atmosferi.

Pored Marković, sastanku u Vili Gorica, u ime Vlade Crne Gore prisustvovali su i ministar pravde Zoran Pažin, ministar spoljnih poslova Srđan Darmanović, ministar kulture Aleksandar Bogdanović i ministar za ljudska i manjinska prava Mehmet Zenka, pišu Vijesti.

Iz Mitropolije je ranije saopšteno da će sastanku prisustvovati članovi Episkopskog saveta SPC i rektor cetinjske Bogoslovije Gojko Perović.

U Savetu su, pored mitropolita Amfilohija, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, dioklijski Metodija i episkop umirovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.