Prekinuta sednica Predsedništva BiH, Izetbegović odbio da se izjasni o reviziji

Izvor: RTS, 23.Feb.2017, 15:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekinuta sednica Predsedništva BiH, Izetbegović odbio da se izjasni o reviziji

Vanredna sednica Predsedništva BiH koju je sazvao predsedavajući Mladen Ivanić prekinuta je pošto Bakir Izetbegović nije želeo da se izjasni o zahtevu za reviziju presude i napustio sednicu, rekao Mladen Ivanić. Sednicu napustio i Dragan Čović.
Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić obavestio je javnost da je bošnjački član Bakir Izetbegović napuštanjem sednice blokirao rad tog najvišeg >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << organa vlasti u zemlji, jer nije želeo da glasa po jedinoj tački dnevnog reda – zahtevu za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije. Dok je trajala Ivanićeva konferencija za novinare, Sakib Softić predao je u Hagu zahtev za reviziju presude protiv Srbije.

Izetbegović je, kazao je Ivanić, napuštanjem sednice želeo da pokaže da ona nije održana, ali se to nije dogodilo.
"Sednica je održana, ona je prekinuta, a to znači da odluka o reviziji presude nije donesena", rekao je Ivanić novinarima u Sarajevu. 
Objasnio je da je sednicu najpre napustio Izetbegović, a potom i hrvatski član Predsedništva Dragan Čović.
Istakao je da je to bio poslednji ili jedan od poslednjih pokušaja da se odlučivanje o tom pitanju vrati u institucije BiH.
Objasnio je da je dnevni red sednice sa sobom nosio i određeni rizik jer se, kako je rekao, moglo dogoditi da on, koji je protiv zahteva za reviziju presude, bude preglasan.
Da je bilo glasanja, Ivanićeva je procena da bi Izetbegović bio "za", on bi bio "protiv", a Čović bi bio "uzdržan.
Ponovio je da smatra da bivši agent Sakib Softić nema ovlašćenje da podnosi zahtev za reviziju presude bez stava državnih organa, što može imati duboke implikacije u BiH i regionu.

"Ušli smo u vrlo ozbiljnu krizu, najozbiljniju posle Dejtona i vrhunac vaninstitucionalnog delovanja", upozorio je Ivanić dodavši da sve ovo što se danas odigralo u Sarajevu nema veze sa tužbom BiH protiv Srbije, već sa načinom odlučivanja u BiH.
"Tužba me ne zanima jer sam uveren da ona nije legitimna. Zanimaju me načini odlučivanja, paralelizmi i vaninstitucionalno delovanje i to je stvar o kojoj sam hteo da na sednici Predsedništva razgovaramo", rekao je Ivanić istakavši da ne pokušava da na ovaj način brani Srbiju.
Ukazao je da je veliko pitanje kada će Predsedništvo ponovo moći da se sastane i da li će i na koji način moći da donosi odluke.
Što je do njega, kaže, učiniće sve da taj sistem funkcioniše.
Odgovarajući na pitanje novinara, Ivanić je rekao da je nerealno očekivati da se politički predstavnici u BiH ubuduće ponašaju kao da se danas ništa nije dogodilo.
Ipak, smatra da na sve treba gledati "hladne glave", te dodao da je suštinsko pitanje dugoročna stabilnost i da zato svi akteri moraju razmisliti o posledicama.
"Mi nismo napravili blokadu. Ja nisam napravio blokadu. Šta je moja greška?", upitao je Ivanić i upozorio da su implikacije današnje sednice vrlo ozbiljne zato što je u pitanju najozbiljnije državno telo.
Prema njegovim rečima, odluka o zahtevu za pokretanje revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije doneta je bez stava države.
"Sednica je održana, odluka nije doneta zato što je Izetbegović blokirao njeno održavanje", rekao je.
Od srpskih predstavnika u državnim institucijama BiH, Ivanić je rekao da očekuje da donose razumne odluke, sa jasno izraženim političkim stavovima.
"Moramo pokazati da odluke u BiH ne mogu biti donošene voljom samo jednog naroda", zaključio je Ivanić.
Mladen Ivanić je sednicu zakazao sa jednom tačkom dnevnog reda: Podnošenje zahteva za reviziju presude Međunarodnom sudu pravde u Hagu u slučaju Bosne i Hercegovine protiv Srbije.
Bakir Izetbegović izjavio je novinarima u Sarajevu da nije bilo potrebe da se Predsedništvo BIH danas uopšte izjašnjava po pitanju zahteva za reviziju tužbe protiv Srbije u Međunarodnom sudu pravde u Hagu, jer je tu odluku Predsedništvo već donelo 4. oktobra 2004. godine. 
Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak rekao je danas da je u Međunarodni sud pravde u Hagu stiglo pismo koje je uputio povodom podnošenja bošnjačkog zahteva za reviziju presude po tužbi protiv Srbije.
On je istakao da nema ništa novo da saopšti kada je reč o ambasadoru BiH u Hagu Mirsadi Čolaković, koja, prema instrukciji Bakira Izetbegovića, nije dostavila pismo ministra inostranih poslova BiH koje je bilo u zatvorenoj koverti upućeno Međunarodnom sudu pravde.
Crnadak očekuje da se sve u BiH rešava u institucijama i da se više ne dešava da se institucije uzurpiraju i privatizuju. 
Bošnjačka delegacija podnela je danas Međunarodnom sudu pravde zahtev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ZAHTEV ZA REVIZIJU TUŽBE PROTIV SRBIJE PREDAT SUDU U HAGU

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Feb.2017

Izetbegović je prethodno napustio sednicu Predsedništva..Delegacija BiH, koju predvodi bivši agent Sakib Softić, ušla je u Međunarodni sud pravde u Hagu, gde će predati aplikaciju za reviziju presude tog suda po tužbi BiH protiv Srbije za genocid...Presuda je doneta pre 10 godina, a rok za podnošenje...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.