Pre 27 godina u Zagrebu ubijena porodica Zec

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Dec.2018, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pre 27 godina u Zagrebu ubijena porodica Zec

Pre 27 godina, u noći sa 7. na 8. decembar 1991. pripadnici jedinice Tomislava Merčepa ubili su porodicu Zec, podseća Index.hr, navodeći da su počinioci oslobođeni zbog procesnih propusta, a da Merčep, osuđen na sedam godina jer nije sprečio ubistvo srpskih civila, "izdržava" kaznu u Krapinskim Toplicama.

Zagrebačka porodica Zec - otac Mihajlo, supruga Marija i njihova dvanaestogodišnja ćerka Aleksandra - likvidirana je vatrenim oružjem u noći na 8. decembra 1991.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Nedugo posle toga, uhapšeni su pripadnici Merčepove jedinice - Munib Suljić, Igor Mikola, Siniša Rimac, Nebojša Hodak i Snežana Živanović - od kojih su neki pred istražnim sudijom priznali ubistva, ali je na suđenju utvrđeno da pred istražnim sudijom nisu imali advokata, a što su po zakonu za tako teško delo morali imati, pa su njihovi raniji iskazi izbačeni i oni su oslobođeni.

Isplata jednokratne novčane pomoći Dušanu i Gordani Zec 30. aprila 2004. ostala je jedini čin podrške preživelima s hrvatske strane.

Tomislav Merčep čija je jedinica počinila stravično ubistvo 12-godišnje devojčice i njene porodice dobar deo leta i jeseni proveo je u - Toplicama, piše Index i navodi da iako je pravosnažno osuđen za ratni zločin na sedam godina zatvora zbog ubistva 43 civila koje su ubile njegove jedinice, umesto u zatvoru kaznu izdržava u Krapinskim Toplicama "kao bilo koji drugi slobodan čovek".

Omogućilo mu je to Ministarstvo branitelja na čelu s ministrom Tomom Medvedom, ali i ministarstvo pravosuđa, piše Index.

U maju prošle godine zagrebački Županijski sud ga je nepravosnažno osudio na pet i po godina zatvora jer kao komandant jedinice poznate kao merčepovci nije sprečio zločine nad srpskim civilima.

Vrhovni sud je Merčepu 2017. pravosnažno povećao kaznu za ratne zločine na sedam godina zatvora.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.