Plenković u sukobu interesa, predložio kuma za ambasadora

Izvor: RTS, 11.Okt.2019, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plenković u sukobu interesa, predložio kuma za ambasadora

Hrvatski premijer Andrej Plenković povredio je načelo savesnog i transparentnog postupanja jer je propustio da obznani svoju kumsku povezanost sa Igorom Pokazom kada ga je predlagao za ambasadora u Velikoj Britaniji.
Predsednica Komisije za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković rekla je da je takva odluka doneta zato što je Planković propustio da deklariše kumovsku povezanost s Pokazom, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << onima koji su učestvovala u njegovom izboru, tako i javnosti u trenutku kada je taj podatak postao javni, prenosi Hina.

Postupak protiv Plenkovića Komisija je pokrenula 23. novembra prošle godine jer nije obavestio članove Vlade, predsednicu i članove saborskog Odbora za spoljnu politiku i javnost da mu je Igor Pokaz, kojeg je predložio za ambasadora, venčani kum.
Plenković o tome da je "prošvercao kuma u ambasadu" 
Povodom ove odluke Komisije, Plenković je sazvao konferenciju za medije kako bi se, kako je rekao, čula i druga strana.
Plenković je najpe novinarima izneo radnu biografiju svog kuma, za kojeg je rekao da je već službovao u više diplomatskih misija, i konstatovao da, na primer, Komisiji nije bila relevantna činjenica to što je on ostvario diplomatsku karijeru u NATO-u i kasnije u Rusiji.
Ocenjujući da odluka Komisije nema uporište u zakonu, Plenković je rekao da sudska praksa ruši ovakve odluke.
Za odluku o njegovom sukobu interesa, premijer je rekao da nije utemeljena na činjenici, s obzirom na to da se radi o stručnoj osobi koja se diplomatijom bavi više od 20 godina".
Dodao je da on od toga nema nikakve koristi i da su predednik parlamenta, tadašnja ministarka spoljnih poslova i hrvatska predsednica znali da je Pokaz njegov kum.
Na pitanja o mogućem ukidanju ili izmenama ovlašćenja Komisije, premijer je rekao da je to više pokazatelj da zakone treba menjati.
"Ocena da neko krši načela delovanja je vrlo rastegljiva i to nije dobro", rekao je Plenković i dodao da njemu ova odluka "stavlja etiketu da je prošvercao kuma u ambasadi, a to tako ne može".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.