Plenković: Presuda Karadžiću prilika za odbacivanje velikosrpske politike

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Mar.2019, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plenković: Presuda Karadžiću prilika za odbacivanje velikosrpske politike

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izrazio je danas nadu da će presuda bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću za neke od najstrašnjih zločina posle Drugog svetskog rata, poput genocida u Srebrenici, pružiti barem minimalnu zadovoljštinu žrtvama i njihovim porodicama.

On je na sednici Vlade izrazio žaljenje zbog toga što žalbeno veće suda u Hagu presudom nije utvrdilo njegovu povezanost s političkim i vojnim vrhom tadašnje SRJ, kao i odgovornost za >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << genocid u drugim opštinama BiH, osim u Srebrenici.

"Držimo da je presuda Radovanu Karadžiću još jedna prilika za suočavanje s prošlošću i odbacivanje velikosrpske politike i ideologije, čiji su osnovni ciljevi kao i metode i u ovoj presudi označeni kao zločin protiv čovečnosti", rekao je Plenković.

Vlada Hrvatske sinoć je u saopštenju pozdravila kaznu doživotnog zatvora bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću uz žaljenje što žalbeno veće suda u Hagu nije povezalo Karadžića s političkim i vojnim vrhom tadašnje SRJ pod vodstvom Slobodana Miloševića.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović napisala je juče na Tviteru da ta presuda mora da posluži kao trajna opomena o pogubnosti velikosprske politike.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Plenković: Presuda Karadžiću prilika za suočavanje s prošlošću i odbacivanje velikosrpske politike

Izvor: Danas, 21.Mar.2019

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izrazio je danas nadu da će presuda bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću za neke od najstrašnjih zločina posle Drugog svetskog rata, poput genocida u Srebrenici, pružiti barem minimalnu zadovoljštinu žrtvama i njihovim porodicama. Članak...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.