Perović: Litije kao molitveni hod garantuju i međunarodni i domaći propisi o ljudskim i verskim pravima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jun.2020, 15:24

Perović: Litije kao molitveni hod garantuju i međunarodni i domaći propisi o ljudskim i verskim pravima

Rektor Bogoslovije na Cetinju Srpske pravoslavne crkve (SPC) Gojko Perović izjavio je da je Srpska pravoslavna crkva, iako jedina kanonska u Crnoj Gori, na antiustavnom udaru države zbog čega se, dodaje, litijama traži da se poštuje najviši pravni akt.

Perović je ukazao da pravo na organizovanje litija kao molitvenog hoda garantuju i međunarodni i domaći propisi o ljudskim i verskim pravima i ocenio je kao neustavnu odluku o dozvoljenom okupljanju 200 ljudi.

Rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je da je takva mera prekršena na svim mestima, u institucijama i da zato i vernici imaju pravo kao i drugi da se okupljaju.

"Ništa ne lomimo, ne izazivamo mržnju, nasilje, a naše litije su čas demokratije i pohvalile su ih ambasade, međunarodne organizacije, pa i oni koji nam dokazano dobro ne misle", rekao je Perović na predavanju koje je organizovalo Društvo Crnogorsko-ruskog prijateljstva Sveti Georgije, preneo je portal RTCG.

Negirao je da su litije političko okupljanje, optužio odgovorne u državi da određene mere selektivno primenjuju samo prema pravoslavnoj Crkvi i poručio da ne prihvataju loš zakon i selektivnu pravdu.

Ocenio je da predsednik sekularne države Crne Gore Milo Đukanović krši Ustav time što je najavio da hoće da osnuje Crkvu, iako se jasno kaže da su država i Crkva odvojene i slobodno vrše svoju dužnost.

"Ne može političar uređivati Crkvu, kao što ne može ni pop ili vladika da uređuje vladine ili neke političke poslove", kazao je Perović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.