Perkoviću i Mustaču odobreno služenje kazne u Hrvatskoj

Izvor: RTS, 29.Avg.2018, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Perkoviću i Mustaču odobreno služenje kazne u Hrvatskoj

Bivši visoki funkcioneri jugoslovenske i hrvatske tajne službe Josip Perković i Zdravko Mustač koji su u Nemačkoj osuđeni na doživotne kazne zatvora zbog ubistva Stjepana Đurekovića, biće prebačeni u Hrvatsku, potvrdio je njihov advokat Anto Nobilo.
Advokat Anto Nobilo u izjavi za regionalnu N1 TV nije mogao da precizira datum prebacivanja Perkovića i Mustača u Hrvatsku, ali je rekao da bi to >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << trebalo da se dogodi "u razumnom roku".

Dvojica bivših obaveštajaca će najpre, veruje Nobilo, biti smešteni u zagrebački Remetinec, a potom raspoređeni u neki od zatvora u Hrvatskoj.
Prema njegovim rečima, Perković (73) i Mustač (76) su se nedavno izjasnili da žele da nastave odsluženje zatvorske kazne u Hrvatskoj na šta, inače, imaju pravo.
Nobilo, međutim, ne očekuje da će njihov dolazak u Zagreb biti poznat unapred iz, kako kaže, bezbednosnih razloga, ali je dodao da je procedura s tim u vezi u potpunosti završena.
Njima će u Hrvatskoj kazna doživotnog zatvora biti preinčena u kaznu na 15 godina zatvora, jer hrvatsko pravosuđe ne poznaje doživotni zatvor.
Dvojica bivših obaveštajaca su u Vrhovnom zemajskom sudu u Minhenu osuđeni na doživotne kazne zatvora tačno pre dve godine.
Proglašeni su krivim za ubistvo Stjepana Đurekovića 1983. godine u Nemačkoj.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.