Papa Franja u Skoplju: Severna Makedonija most između Istoka i Zapada

Izvor: RTS, 07.Maj.2019, 09:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa Franja u Skoplju: Severna Makedonija "most između Istoka i Zapada"

Papa Franja završio je posetu Severnoj Makedoniji. Papu su večeras sa aerodroma u Skoplju ispratili predsednik Đorđe Ivanov, premijer Zoran Zaev, zamenik premijera Bujar Osmani i gradonačelnik Petre Shilegov. Tokom boravka u Skoplju, papa se sastao sa državnim rukovodstvom, verskim vođama i održao liturgiju na Gradskom trgu pred oko 15.000 građana.
Papa je poručio da je Republika Severna Makedonija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "most između Istoka i Zapada i mesto gde se ukrštaju mnoge kulturne struje". Papina poseta smatra se istorijskim činom u izuzetno važnom periodu za Severnu Makedoniju.

Papa je na Trgu Makedonija okupljenima poslao poruke mira, suživota, uzvišene ljubavi prema Bogu i ljudima.
"Zamenite ravnodušnost i laž saosećanjem i nadom, prevaziđite stereotipe i brinite se jedni o drugima", rekao je papa Franja na misi u Skoplju.
Papa Franja se sa najvišim zvaničnicima Republike Severne Makedonije sastao u vili Vodno. Razgovarao je i sa predstavnicima verskih zajednica, a zatim i grupom građana iz ugroženih kategorija u Memorijalnoj kući Majke Tereze.
Obraćajući se predsedniku i premijeru, Đorđu Ivanovu i Zoranu Zaevu u vili Vodno, papa je istakao da su velika kulturna bogatstva Severne Makedonije, kako je rekao, izraz neprocenjivog nasleđa te zemlje i njenog multietničnog i multireligijskog naroda, bogate istorije i njihovih vekovnih odnosa.
Ova mešavina kultura i etničkih i kulturnih identiteta, kako je rekao, dovela je do mirnog i trajnog suživota gde su ti "individualni identiteti pronašli svoj izraz i razvili se bez međusobnog poricanja, dominacije ili diskriminacije".
"Na taj način su izgradili odnose i komunikacije koje bi mogle poslužiti kao primer i referentna tačka za mirno i bratsko življenje među zajednicama kroz raznolikost i uzajamno poštovanje", rekao je papa Franja.
Ove posebnosti, kako kaže, takođe su od velikog značaja za integraciju sa evropskim narodima.

Nada se, dodao je, da se ova integracija razvija, na korist celog regiona Zapadnog Balkana kroz stalno poštovanje različitosti i osnovnih prava.
"Ohrabrujem vas da nastavite svojim putem kako bi vaša zemlja bila baklja mira, prihvatanja i plodne integracije kultura, religija i naroda. Razmišljajući o njihovim posebnim identitetima i vitalnosti njihovog kulturnog i građanskog života, oni će moći da izraze svoju zajedničku sudbinu kroz posebno bogatstvo koje nude. Bog će štititi i blagosloviti Severnu Makedoniju, očuvati jedinstvo i dati joj dobro i samo dobro", rekao je poglavar Rimokatoličke crkve.
Papa je zahvalio predsedniku na rečima dobrodošlice i pozivu da poseti Severnu Makedoniju i sve prisutne u vili Vodno.
Podsećajući da je to prva poseta nekog poglavara Rimokatoličke crkve Makedoniji, papa Franja je rekao da mu je velika čast da to čini povodom 25. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Svetom stolicom, koja se desila nekoliko godina nakon proglašenja nezavisnosti, u septembru 1991.

Zahvalio je makedonskim državnim organima na saradnji i organizaciji rada Crvenog krsta i Karitasa i drugih nevladinih organizacija da prihvate i pruže pomoć i lakši život migrantima i izbeglicama iz različitih zemalja Bliskog istoka, koji su pobegli od rata ili ekstremnog siromaštva, često izazvanog ratnim okolnostima.
"Tako je 2015. i 2016. godine vaš prelaz prešao veliki broj njih, većina ih se uputila ka severnom i zapadnom delu Evrope, dok je deo njih utočište našao kod vas", rekao je i izrazio nadu da će takva solidarnost biti sačuvana i ubuduće.
Obraćajući se Ivanovu, papa je rekao da je Sveta stolica, od trenutka kada je Severna Makedonija postala nezavisna, u velikoj meri podržala svaki korak koji je ta država učinila da unapredi dijalog i razumevanje između vlasti i verskih zajednica.
Posle liturgije, papa je održao ekumenski i međureligijski susret sa mladima u katoličkoj crkvi i sa sveštenicima i njihovim porodicama.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.