PRETI POTOP: Jadran zapljuskuju ogromni talasi

Izvor: Mondo, 31.Okt.2018, 19:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRETI POTOP: Jadran zapljuskuju ogromni talasi

Hrvatski hidrografski institut (HHI) izmerio je rekordne talase na mernim stanicama u akvatoriju Rovinja, Splita, Ploča i Dubrovnika. Najviši su zabeleženi u Dubrovniku - viši od devet metara.

Foto: mondo.me Ilustracija

Najviši talas izmeren je u utorak na mernoj stanici uDubrovniku pored malog ostrva Sv. Andrija i bio je visok 9,03 metra, saopštio je danas HHI.

U akvatoriju Rovinja visina talasa iznosila je osam metara, u akvatoriju Splita izmereno je >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << 3,11 metara, a u akvatoriju Ploča maksimalna visina talasa bila je 2,52 metra.

Prikupljeni i obrađeni podaci doprineće povećanju stepena bezbvednosti plovidbe u navedenim područjima, čime se stvaruju pretpostavke sigurnog prometa ljudi i robe hrvatskim delom Jadrana, upravljanje resursima mora i podmorja, obrane i očuvanje okoline, navodi HHI.

Ogromni talasi na Jadranu, nađeni nestali surferi

Okeanograf Nenad Leder sa Pomorskog fakulteta u Splitu je rekao da je situacija bila vrlo ekstremna, a poplavljena je i Venecija.

"Imali smo klasičan prolaz ciklona u kojem je bila orkanska i olujna bura koja je generisala talase visine oko sedam metara. Posle toga je zaduvao vrlo jak jugozapadni vetar, pa je poplavljena i hvarska riva", dodao je.

Leder je rekao da što se tiče talasa nije ekstremna situacija, jer su dva puta u severnom Jadranu izmereni talasi viši od 10 metara.

Prema njegovim rečima, radi se o pojavi koja se javlja svakih desetak godina, a proračunali su da bi se u narednih 100 godina, zbog klimatskih promena i ekstremnih ciklona, mogao da se pojavi i talas od 14 metara.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kod Dubrovnika izmereni talasi viši od devet metara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Okt.2018

Hrvatski hidrografski institut (HHI) izmerio je rekordne talase na mernim stanicama u akvatoriju Rovinja, Splita, Ploča i Dubrovnika, a najviši, zabeleženi u Dubrovniku, bili su viši od devet metara...Najviši talas izmeren je u utorak na mernoj stanici u Dubrovniku pored malog ostrva Sv. Andrija...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.