Izvor: RTS, 08.Dec.2022, 14:21

Opljačkana Saborna crkva u Mostaru

Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru ponovo je opljačkana i devastirana. Pokidani su svi kablovi za električnu energiju.
Starešina Saborne crkve Duško Kojić kaže da strahuje za svoju, ali i bezbednost srpske zajednice i hrama u Mostaru. I ovo nije prva krađa. Kojiću je ranije opljačkan stan, a Saborna crkva, od početaka godine, čak 10 puta, prenosi RTRS.

Iz Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske kažu da je ovo napad i na život, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bezbednost, duhovni i kulturni identitet Srba u Mostaru i Hercegovini.
Opljačkana i devastirana crkva - potresan prizor zatekli su juče starešina Saborne crkve Duško Kojić, majstor koji je postavljao kablove na crkvi, ali i svi drugi koji su posle došli, prenosi RTRS.
Na Kojićev poziv odmah je stigla i policija. I ranije je, kaže, tražio zaštitu i sastanak da se vidi o čemu je reč, ali da njegove molbe do sada nisu bile uslišene i da su se završavale na obećanjima.
Sveštenstvo, monaštvo i vernici ove eparhije pozvani su da na Svetoj arhijerejskoj liturgiji u petak u 10 časova pruže podršku mostarskoj Crkvenoj zajednici.
Eparhija zahumsko-hercegovačka najoštrije je osudila vandalski čin pljačke, a osude stižu i od najviših zvaničnika Srpske. 
Kancelarija EU u BiH zaprepašćena je izveštajima da je Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru u više navrata ove godine bila meta krađa i vandalizma.
Delegacija EU je na svom Tviter nalogu objavila da je posebno zaprepašćena navodima da su pomenuta dela motivisana predrasudama i neprijateljstvom.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.